Vsaka tretja prometna nezgoda s smrtnim izidom se zgodi v nočnem času

Kolikokrat vas je med vožnjo v nočnem času zmotilo bleščanje luči nasproti vozeči vozil, morda ste naleteli tudi na vozila s prižganimi dolgimi žarometi? Vas podnevi pogosto zaslepi sonce in cestišča ne vidite razločno? Vse našteto so faktorji, ki botrujejo številnim prometnim nesrečam, čeprav se jim je možno nadvse preprosto izogniti.

Kako pomembno je dobro videti v prometu, po navadi spoznamo, ko je že prepozno. V najmilejši obliki doživimo manjši šok ob spoznanju, da bi se nam pravkar lahko zgodila prometna nesreča, v najhujši obliki za vedno ostanemo na tistem mestu, kjer smo spregledali nasproti vozeče vozilo ali drugo oviro na cesti, za nami pa žalujejo naši najdražji, ali pa to povzročimo nekomu drugemu. Vse zato, ker nismo dobro videli. A to je mogoče zelo enostavno preprečiti.

V Sloveniji se praktično vsaka tretja prometna nezgoda s smrtnim izidom zgodi v nočnem času. Statistika kaže, da so skozi vse leto petki najbolj obremenjeni s prometnimi nesrečami, sobota in nedelja pa sta dneva, ko je odstotek prometnih nesreč v poznih nočnih urah (med polnočjo in 4. uro) najvišji – ob sobotah kar trikrat, ob nedeljah pa celo štirikrat višji kot druge dni v tednu. Ob sobotah so sicer nezgode pogostejše tudi prej, od 20. do 24. ure. Morda vas bo presenetilo tudi dejstvo, da je več takšnih nezgod v poletnih mesecih in lepem vremenu (od junija do avgusta se zgodi v povprečju 32 % vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom, od maja do avgusta pa 46 % vseh prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo). V letu 2018 je bilo sicer 18.248 vseh prometnih nesreč, v slabih 9 % so nezgodam botrovali alkohol ali druge prepovedane substance. Kaj pa ostalih 91 odstotkov?

Slaba vidljivost je kritična

Večina voznikov po vsem svetu se dnevno sooča s težavami med vožnjo ponoči zaradi bleščanja, presvetlih odsevov, močnih svetlobnih snopov nasproti vozečih vozil in slabe splošne vidljivosti. Pri prehodu z osvetljenega na neosvetljen del ceste oči potrebujejo nekaj sekund, da se navadijo na nove pogoje, pri ljudeh, ki trpijo za nočno slepoto, pa še dlje. Eden najbolj obremenjujočih delov dneva je večerni mrak, ker se morajo takrat oči neprestano prilagajati spreminjajoči se svetlobi. Med vožnjo ponoči je voznik tudi sicer praviloma bolj utrujen, težje ocenjuje razdalje, neosvetljeni pešci ali divjad pa hitro lahko presenetijo. Ob koncih tedna, kot kažejo podatki, je treba usmeriti še nekoliko več pozornosti na druge, pogosto mlade voznike, ki so manj vešči za volanom, zato se, če cestišče ni dobro vidno, hitro lahko pojavijo težave.

Podobno je tudi v lepih sončnih dneh, ko se mnogo ljudi odpravi na izlete, motoristi z veseljem zajahajo svoje jeklene konjičke, več je kolesarjev in pešcev. Močna sončna svetloba, odblesk s pločevine mimo vozečega vozila ali okenskih stekel lahko v kritičnem trenutku zaslepi voznika in nesreča je tu.

Nekaterih faktorjev, ki privedejo do prometne nesreče, se morda res ne da preprečiti, poskrbeti za čim boljšo vidljivost pa je dandanes res preprosto in dejansko izjemno poceni. Le z nekaj evri lahko zaščitite življenje, ki je neprecenljivo.

Jasen pogled ponoči in v slabih vremenskih razmerah

Bodite del spremembe v odnosu in razmišljanju do nočne vožnje, pomagajte, da bo vožnja ponoči in v slabih vremenskih razmerah, kot so sneg, megla ali dež, varnejša tako za vas kot za druge udeležence v prometu. Investirajte v lastno varnost za volanom in si omislite očala za nočno vožnjo.

Posebne rumene leče s specialnim premazom za blokado bleščanja zagotavljajo 100 % UV zaščito, zmanjšujejo bleščanje žarometov nasproti vozečih vozil in cestne razsvetljave, poudarijo kontrast in jasnost, izpolnjujejo pa tudi globalne standarde prometne osvetljave za varnejši in ostrejši vid ponoči. So izjemno kakovostna, odlikuje pa jih tudi modni videz, kar za marsikoga verjetno ni zanemarljivo.

Očala so primerna za vsakogar, tudi, če sicer že nosite očala in so namenjena tako ženskam kot moškim. Preprosto jih namestite preko svojih in se posvetite vožnji, saj boste z njimi imeli jasen in razločen, preprosto boljši pregled ceste. Z njimi so namreč bolj opazni in pregledni tudi sicer manj vidni predmeti ali živa bitja ob straneh ceste.

Vsestranska uporabnost očal se pokaže tudi, kadar ne vozite, saj so primerna za uporabo tudi podnevi, ko vas zaslepi sonce, lahko jih uporabite za vožnjo s kolesom ob morju, pri športnih aktivnostih na soncu, obisku športnih prireditev in povsod, kjer potrebujete kristalno jasen pogled.

Čudovito sonce, ampak nič ne vidim!

Morda niste naklonjeni očalom za nočno vožnjo in slabe vremenske razmere, lahko pa poskrbite, da boste med vožnjo vedno in v vsakem trenutku dneva videli odlično.

S posebnim vizirjem HD Vision Visor za nočno in dnevno svetlobo je pogled na cestišče vedno optimalen. Vizir je izdelan iz 100 % posebnega polikarbonata s premazom, ki razprši sončno svetlobo in zmanjša bleščanje, izboljša jasnost, ostrino barve in kontrast, ponoči pa zmanjša razpršenost svetlobnih snopov žarometov. Namestitev je hitra in enostavna, saj vzame le nekaj sekund, vizir pa je mogoče uporabljati v vsakem vozilu, od osebnih avtomobilov, do tovornjakov in prikolic. Primeren je za vse voznike, od mladih, do starejših ter tudi profesionalnih šoferjev, saj utrujene oči, nočna slepota ali slabe vremenske razmere ne izbirajo po starosti.

Idealna rešitev je uporaba tako očal za nočno vožnjo kot vizirja. Z očali ste bolj gibljivi, lahko jih uporabite tudi pri drugih aktivnostih, z vizirjem pa poskrbite, da boste varno vozili, tudi če boste očala pozabili doma ali boste sedli v drugo vozilo.

Idealna pa je zdaj tudi priložnost, da z minimalnim vložkom poskrbite za vašo maksimalno varnost. Očala lahko namreč dobite že za 50 % ceneje, vizir HD Vision Visor pa za kar 60 % ugodneje. Pohitite in poskrbite za varno vožnjo še danes!

VAŠA KOŠARICA

close
Call Now Button