1. 1. 2018 nas čaka – sarma!

Veliko ljudi si prvi dan v letu privošči tradicionalno ‘regenerativno’ sarmo. Poznamo veliko načinov za pripravo, mi vam predstavljamo najbolj enostavnega.

POTREBUJEMO:

1 celo glava kislega zelja

Nadev, ki ga zavijemo v list zelja:

  • 1 kg mešanega mletega mesa (govedina, svinjina)
  • 2 decilitra riža
  • 2 jajci
  • 1 strok česna
  • Peteršilj
  • Sol, poper

Omaka:

  • 1 žlica olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 veliki žlici moke
  • Slanina
  • 250 g kislega zelja

Postopek priprave:

Če imamo radi zelo kislo sarmo, potem listov ne speremo … Če pa imamo raje nekoliko bolj blago, potem s hladno vodo in zelo pazljivo speremo vsak list zelja posebej. V skledi pripravimo nadev in potem v vsak list zelja zavijemo primerno količino nadeva (odvisno od velikosti posameznega lista).

V drugem, večjem loncu popražimo na drobno sesekljano čebulo.  Popražimo. Ko čebula postekleni, dodamo kislo zelje, nato pa naložimo gor sarmice. Ko smo sarme naložili, dodampo še eno plast kislega zelja. Zalijemo s toliko vode, da so sarme pokrite. Kuhamo na nizkem ognju vsaj eno uro. Potem, ko so sarme skuhane, v ponvi popražimo nekaj slanine, dodamo česen in moko, da zadiši … Zabelo vlijemo v sarmo in kuhamo še 10 minut.

Jed je pripravljena.

Poleg jedi serviramo kuhan krompir in po želji tudi kislo smetano. Dober tek in srečno v letu 2018!