S tem si delate veliko škodo!

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da se vam enostavno ni dalo iti pod prho. Ženske pogosto preskočijo tudi umivanje las, kar prikrijejo tako, da si naredijo čop ali figo. Prav tako si včasih zaradi utrujenosti ali lenobe ne odstranijo mejkapa.

Strokovnjaki pravijo, da ima neredno umivanje in odstranjevanje ličil lahko zelo neprijetne posledice. »Če po treningu ali kakšni drugi aktivnosti, pri kateri se močno spotite, še dolgo ostanete v preznojenih oblačilih, lahko pride do resnih težav s kožo, modric in prask. Če se vam torej na koži pojavijo zadeve, za katere se ne morete spomniti, kje ste jih dobili, raje pomislite, kdaj ste se nazadnje preznojili, pa se niste preoblekli,« svetuje dr. Holly Phillips in opozarja, da to lahko pripelje do razvoja glivičnih in bakterijskih infekcij. Če res nimate časa za prho, se obvezno vsaj preoblecite.

Raziskava je pokazala, da se kar štiri ženske od petih ne tuširajo vsak dan. To nikakor ni dobro za kožo, pravi dr. Phillipsova, ki svetuje redno prhanje, vsekakor pa po vsakem treningu.

Kako pa je z lasmi? »Če si ne perete las na dva ali tri dni, se bo na njih zagotovo nakopičila maščoba in umazanija,« pojasnjuje stilist George Rylander. »Takšne lase obvezno spremljata neprijeten vonj in zanemarjen videz.« Ste vedeli, da neredno pranje las povzroča njihovo vozlanje in hitrejše cvetenje konic? Sprejemljiv čas, ki mine med enim drugim pranjem las, je individualna zadeva, odvisna tudi od vrste oziroma kvalitete las, toda več kot pet dni vmes nikakor ne sme miniti.

»Če včasih zaspite z mejkapom na obrazu, vam to ne bo preveč škodovalo, če izvzamemo kopičenje mrtvih celic kože,« pravi Adriana Martino, dr. estetske in laserske kirurgije. »Če pa hodite pogosto ali bog ne daj redno v posteljo naličeni, se nikar ne čudite, če se bo vaša koža prehitro postarala. Ker si koža zaradi ličil ne more odpočiti in z novimi celicami nadomestiti mrtvih, postane temnejša, sčasoma pa se pojavijo tudi gube.« Koža se ponoči obnavlja in če ji takrat zaprete poro, boste kmalu na njej opazili ogrce in gnojne bulice.