rižota riž italija rižek na rižek rižota

Rižek na rižek, RIŽOTA!

Morda vsi ne vedo, da od vseh evropskih dežel prav v severni Italiji pridelajo največ in najboljše vrste riža za rižote. Za pravo rižoto, ki mora biti sočna in žametno kremasta, najprej potrebujemo kakovosten riž z velikimi in debelimi zrni,namenjen posebej za rižote. Pri pripravi rižote po italijansko najprej prepražimo sesekljano čebulo, vendar samo toliko, da postekleni, nato dodamo riž, ko ta postane steklast, ga zalijemo s kozarcem vina in počakamo, da to izpari, nato pa rižu postopoma prilivamo vročo juho, da je riž ves čas vlažen, vendar tekočine ni preveč in se ne more razkuhati. Druge sestavine, odvisno od recepta, prepražimo skupaj s čebulo ali pa jih dodajamo kasneje. Maslo in parmezan, ki rižoto naredita kremasto, pa vedno primešamo nazadnje, ko posodo z rižoto že odstavimo. Pristna italijanska rižota!

Rižota z rumeno in rdečo papriko

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g riža za rižote
  • 1 rdeča čebula
  • 3 mlada stebla belušne zelene
  • 4 čvrsti podolgovati paradižniki
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1,25 dl suhega belega vina
  • 150 g nastrganega parmezana
  • 75 g masla
  • 2 rumeni in 2 rdeči papriki
  • 2 l vroče čiste kokošje juhe
  • 1 vejica sveže bazilike
  • sol in poper

Priprava:

1. Paprike zložimo na pekač in jih v pečici pod vklopljenim žarom pečemo toliko časa, da koža počrni. Med pečenjem jih obrnemo. Pečene paprike nato damo v skledo, dobro pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se ohladijo. Ohlaje olupimo, jim odstranimo peclje in semena ter jih narežemo.

2. Čebulo in belušno zeleno na drobno sesekljamo, paradižnike olupimo, prerežemo, z žličko odstranimo semena in čvrsto meso na grobo nasekljamo.

3. V posodi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in zeleno čebula ter mešamo in pražimo samo toliko, da postekleni. Nato dodamo riž, premešamo in kuhamo nekaj minut, nato prilijemo vino, znova premešamo in pustimo, da popolnoma izpari.

4. Riž zalijemo z zajemalko vroče juhe, odkrito kuhamo ter med kuhanjem večkrat premešamo in postopoma zalivamo z juho toliko časa, da je riž skoraj kuhan. Nato dodamo narezan paradižnik in papriko, primešamo parmezan, maslo in nasekljano baziliko. Mešamo, da rižota postane kremasta, po okusu dosolimo in popramo ter takoj postrežemo.

Rižota z bučo, gobami in kmečkim pršutom

Sestavine za 4 osebe:

  • 320 g belega riža za rižote
  • 350 g očiščene muškatne buče
  • 2,5 dl mleka
  • 1 zlata ali bela čebula
  • 150 g očiščenih in narezanih gob (najbolje jurčkov)
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici masla
  • 1 dl suhega belega vina
  • 7 dl vroče čiste zelenjavne juhe
  • sol in poper
  • 80 g na paličice narezanega kmečkega pršuta
  • 40 g nastrganega parmezana
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja

Priprava:

1. Bučo narežemo na velike kocke, jih damo v posodo, prilijemo malo vode, solimo  in pokrito kuhamo 15 minut. Nato vodo odlijemo, dodamo 1 žlico masla, prilijemo mleko in zmiksamo v pire. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo.

2. V široki posodi ali visoki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in gobe, solimo in popramomešamo in pražimo, da čebula postekleni in se gobe zmehčajo. Nato dodamo riž, mešamo in pražimo nekaj minut, prilijemo vino in pustimo, da izpari.

3. Rižu dodamo bučni pire, premešamo, prilijemo 1 zajemalkovroče juhe in znova premešamo. Odkrito kuhamo in postopoma prilivamo vročo juho, da je rižota ves čas vlažna.

4. Ko je riž kuhan, dodamo na paličice narezan kmečki pršut, primešamo parmezan in odstavimo, po okusu dosolimo in popramo, nazadnje potresemo s peteršiljem in takoj postrežemo.

Milanska rumena rižota

Sestavine za 4 osebe:

  • 350 g belega riža za rižote
  • 125 g masla
  • 1 bela čebula
  • 1,5 dl suhega belega vina
  • 1 l vroče čiste goveje juhe
  • 1 vrečko žafrana (nitk ali zmletega v prah)
  • 150 g naribanega sira Grana padano

Priprava:

1. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Žafran namočimo v 1 dl tople juhe. V široki posodi stopimo maslo, dodamo čebulo, mešamo in pražimo toliko časa, da čebula postekleni, vendar ne sme porumeneti.

2. Dodamo riž, mešamo in pražimo, da riž postane steklast, prilijemo vino in naprej mešamo, da vino povre. Nato prilijemo zajemalko vroče juhe ter naprej kuhamo, vmes večkrat premešamo in postopoma prilivamo toliko juhe, da je riž ves čas vlažen.

3. Ko je riž skoraj kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, posodo odstavimo, primešamo sir, posodo pokrijemo in pustimo stati nekaj minut, da rižota postane kremasta.

vir: Zarja / MK

Da si proces kuhanja še poenostaviš, preveri našo ponudbo kuhinjskih pripomočkov: KLIK!