Za sladke dni pomladi: Jagodne princeske

Privlačne na pogled in neustavljive na krožniku so jagode stalnica v pomladni slaščičarski delavnici vsake kuhinje. Privoščite si jih še kako drugače kot lani.

Jagode se nam že ponujajo s trgovskih polic in spet se lahko sladkamo z zardelimi sadeži, polnimi vitaminov. Prepričajo nas že kot pika na i nedeljski sladoledni kupi, s kupčkom smetane, seveda, še boljše in slajše pa so v številnih sladicah. Kakšna bi bila legendarna tortica Pavlova brez jagod? Celo princeske so videti povsem vsakdanje brez jagodne kreme!

Princeske z jagodno kremo

Sestavine za 16 princesk:

  • 40 g masla
  • 1 ščepec soli
  • 170 g moke
  • 4 jajca
  • 150 g kisle smetane
  • 200 g jagod
  • sladkor v prahu
  • 100 g jagodne marmelade

Priprava:

  1. Zavremo 250 ml vode, maslo in ščepec soli. Moko dodamo po žlicah in mešamo, da dobimo paljeno testo, ki se počasi oblikuje v kepo in loči od posode. Počakamo, da se malce ohladi, in potem dodamo jajca.
  2. S testom napolnimo dresirno vrečko in nabrizgamo 16 rožic na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo na 180 stopinjah od 15 do 20 minut.
  3. Jagode narežemo in ukašimo skupaj z marmelado. Dodamo kislo smetano in maso damo v dresirno vrečko. Pečene princeske razpolovimo in na spodnji del nabrizgamo kremo, pokrijemo z zgornjim delom in ga potresemo s sladkorjem v prahu.