Španski migas

Španski migas

Španski migas – Kadar pomislimo, kako bi porabili koščke starega kruha, se najprej spomnimo na drobtine, kruhove cmoke in ocvrte rezine. Toda iz starega kruha lahko naredimo zelo okusen in bogat zajtrk. Pravzaprav so te jedi tako obilne, da so idealne za tudi pri nas vse bolj priljubljeni tako imenovani brunch ali lahko
kosilo.

 

Španski migas

Španski migas
Španski migas

Številne kuhinje sveta imajo recepte, kako porabiti star kruh. Med njimi je eden najstarejših receptov gotovo migas, španska in portugalska kmečka jed, v kateri so poleg starega kruha še druge sestavine, ki so vedno pri hiši: oljčno olje, česen, morebiti klobasa. In prav migas je bil in še vedno je zaželena španska jed za zajtrk, v zadnjem času pa je tako priljubljena, da jo v restavracijah strežejo tudi za večerjo.

Migas se od kraja do kraja razlikuje po svojih sestavinah: v Aragonu mu dodajo slanino, v La Manchi grozdje, v Extramanduru špinačo. V vseh primerih je to jed, ki vas bo po okusu presenetila.

Sestavine: pol štruce kruha, dva koščka slanine, polovica klobase, najbolje španske choriozo, majhna čebula, 2 stroka česna, žlička mlete paprike, sol, poper, olivno olje, šopek peteršilja.

 

Priprava: kruh narežite na manjše kockice in ga stresite v posodo. Z mokrimi rokami kruh zdrobite, tako da se malce navlaži. Pokapajte ga z olivnim oljem in pustite vsaj pol ure, da se zmehča. Slanino narežite na majhne kocke in jo popražite v ponvi. Tudi klobaso narežite na kolobarje in jo popražite. Slanino in klobaso poberite iz ponve in na maščobi popražite narezano čebulo in česen. Dodajte kruh, slanino in klobaso, potresite s papriko, posolite in popoprajte in vse skupaj pražite, dokler ni kruh rahlo hrustljav. Jed postrezite potreseno z nasekljanim peteršiljem, lahko pa dodate tudi jajce.


Španski migas si lahko pripravimo tudi za kosilo in ga odnesemo s seboj v službo ali pa na izlet. Pri tem pa uporabimo praktično termo posodo Biolux! Okusna topla hrana kjerkoli – to vam zdaj omogoča termo grelna posoda Biolux. Samo priklopite jo na elektriko in uživajte v slastnem, zdravem obroku, ki ste si ga pripravili doma.