Špageti s školjkami

Sestavine za 4 osebe:

  • 500g špagetov ali bucatinov (debelih špagetov z luknjo)
  • 1 kg svežih dagenj (v lupini)
  • 5 žlic olja
  • 2 mladi čebulici
  • 3 manjši čvrsti paradižniki
  • 1 svež čili (po želji)
  • sol in poper
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja


Priprava:

  1. Školjke najprej dobro splaknemo  s hladno vodo, nato jih  damo v velik lonec, dodamo dve žlici olja in pokrito kuhamo nekaj minut. Med kuhanjem pokrito posodo stresamo, da se vsebina premeša in se vse školjke odprejo. V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin.
  2. Čebulici z zelenjem vred na drobno narežemo, paradižniku odstranimo vodo in semena, čvrsto meso narežemo na kockice. Čili prerežemo, odstranimo semena, nato ga na drobno zrežemo.
  3. Odprtim školjkam odstranimo prazne dele lupin. V ponvi na treh žlicah olja popražimo čebulico. Ko se malo zmehča, dodamo školjke in paradižnik, po okusu solimo in popramo, dodamo čili in nazadnje še peteršilj.
  4. Testenine stresemo v slan krop. Ko so kuhane, vendar pod zobmi še čvrste, jih odcedimo, stresemo k školjkam, premešamo in takoj postrežemo.