Solata Nicoise

Ta sestavljena solata, ki jo že desetletja poznajo po vsem svetu, je nastala v južni Franciji  –  v Nici in njeni okolici, kjer jo postrežejo kot predjed, v poletnih dneh pa lahko nadomesti kosilo ali večerjo. Osnovne sestavine so sveži paradižniki, tunina, sardelni fileji, črne olive in v trdo kuhana jajca.

Nekateri francoski kuharji ji dodajo še kuhan krompir in mladi stročji fižol, drugi pa trdijo, da originalni recept teh sestavin ne vsebuje. Solato Nicoise vedno postrežejo tako, da v skledo ali na krožnike najprej dajo liste mehke glavnate solate, nanje naložijo druge sestavine in jih prelijejo s solatnim prelivom, zraven pa ponudijo topel hrustljav kruh.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 glava mehke solate
  • 250 g kuhanega mladega krompirja
  • 1 majhna čebula
  • 3 srednje veliki mesnati paradižniki
  • 60 g črnih oliv
  • 4 odcejeni sardelni fileji
  • 200 g odcejene in razdrobljene tunine v olju
  • 2 v trdo kuhani jajci
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 dl dobrega olivnega olja
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 olupljen in pretlačen strok česna
  • sol in poper

Priprava:
1. Solatne liste dobro umijemo, osušimo in z njimi obložimo skledo tako, da se listi delno prekrivajo. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarčke ali na lističe. Krompir olupimo in narežemo na koleščke, jajci olupimo in narežemo na četrtine.
2. Na solatne liste damo plast krompirja, nanj damo čebulo, po dolžini prerezane sardelne fileje, tunino, jajca in olive. Vse potresemo s peteršiljem, posebej z metlico zmešamo olje, kis, zmečkan česen, sol in poper ter enakomerno prelijemo po solati.


Seveda si lahko privoščite variacije te solate, če vam na primer česen ali čebula ne odgovarjata, ju enostavno izločite … Če želite nekoliko bolj ‘lahko’ verzijo solate, izločite krompir … Vsekakor pa je ta solata kot zanalašč za prave ljubitelje dobre hrane, ki tudi radi kuhajo in če med te spadate tudi vi, kliknite v našo rubriko KUHINJA, kjer boste našli kup zanimivih in tudi inovativnih izdelkov za vašo kuhinjo – Ker … Kuhanje je strast, mar ne? 🙂