Rižev narastek s špinačo in sirom

Špinače (ali jedi, ki jo vsebujejo) nikoli ne uživamo postane ali/in pogrete! Špinačni listi namreč vsebujejo nitrate, ki se med fermentacijo spreminjajo v škodljive nitrite. Povečano koncentracijo nitritov pa najdemo tudi v zamrznjeni špinači.

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g okroglozrnatega riža
  • 5 dl mleka
  • 500 g špinače
  • 250 g pasirane skute
  • 40 g nastrganega parmezana
  • 4 jajca
  • sol in poper
  • 1 žlička masla za pekač
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 drobna čebula
  • 1 strok česna
  • 1 korenček
  • 1 pločevinka na kocke narezanega paradižnika
  • 1 žlička začimbnega posipa

Priprava:

1. V posodi zavremo 3 dl vode in dodamo 1 kavno žličko soli. V krop stresemo riž in kuhamo nekaj minut. Ko riž popije vodo, prilijemo vroče mleko in na blagem ognju naprej kuhamo še toliko časa, da se riž zmehča. Nato odstavimo in pustimo, da se ohladi.

2. V veliki posodi zavremo približno 3 l vode. Očiščeno špinačo stresemo v krop in jo kuhamo od 3 do 5 minut. Nato jo odcedimo in pustimo, da se malo ohladi. Ohlajeno špinačo sesekljamo ali zmiksamo, primešamo 1 jajce, skuto in polovico parmezana, solimo in popramo.

3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Rižu primešamo 3 stepena jajca in preostali parmezan. Na dno pekača, ki smo ga namazali z maslom, stresemo polovico riževe zmesi, nanjo naložimo špinačo in nato prekrijemo s preostalim rižem in površino poravnamo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut.

4. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, korenček naribamo ali sesekljamo. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, česen in korenček, malo posolimo ter mešamo in pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Nato dodamo kocke paradižnika z omako, dodamo začimbni posip in popramo, po potrebi prilijemo še malo vroče vode in pokrito kuhamo 20 minut. Pečen narastek razrežemo in ga ponudimo z omako.

V naši rubriki KUHINJA boste našli kup zanimivih in tudi inovativnih izdelkov za vašo kuhinjo – Ker … Kuhanje je strast, mar ne? ?