Ribja juha s školjkami in krompirjem

Predstavljamo vam okusno juho s školjkami, ki vas bo dobesedno ‘odpeljala’ na morje! 

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g školjk v lupini (vongol ali klapavic)
  • 300 g fileja bele ribe
  • 1 sesekljana bela čebula
  • 1 sesekljan strok česna
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica timijana
  • 500 g olupljenega in na kockice narezanega krompirja
  • 1 na tanke paličice narezan korenček
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 dl belega vina
  • 1 ščep kajenskega popra

Priprava:

1. Školjke okrtačimo, jim odstranimo »brado« in jih dobro splaknemo z mrzlo vodo. V lonec damo lovorov list, timijan, sesekljano čebulo in česen, prilijemo 2 dl vode in zavremo. Dodamo školjke, prilijemo vino, pokrijemo in kuhamo približno 5 minut, da se školjke odprejo. Vmes lonec nekajkrat potresemo. Nato školjke poberemo iz lonca, tekočino precedimo skoti cedilo, ki ga obložimo s z gazo ali kar s papirnato brisačo.

2. V posodi segrejemo olje, dodamo na kose narezano ribo, kocke krompirja in na paličice narezan korenček, previdno premešamo in prilijemo 6 dl tople vode, zavremo in kuhamo 15 minut. Nato dodamo školjke in precejeno tekočino od kuhanja školjk, po okusu solimo in popramo, pregrejemo in postrežemo.