Priprava zeliščnega kisa

Zeliščni kis lahko pripravimo iz različnih začimb, ki jih vzgojimo sami ali jih kupimo na tržnici. Aroma tako odišavljenega kisa bo jedem dala nov, boljši okus.

Katera zelišča?

Za zeliščni kis lahko uporabite veliko vrst začimb. Preskušene pa so naslednje kombinacije:

  • bazilika, timijan in origano
  • vodna kreša, nekaj strokov česna in drobnjak
  • koriander, drobnjak, zrna popra, česen
  • timijan
  • žajbelj, timijan in bazilika
  • pehtran

Pri uporabi začimb bodite previdni, ker so nekatere zelo močne in jih morate zato odmerjati previdno (npr. koper).

Pripomočki in sestavine

Za pripravo zeliščnega kisa potrebujete:

  • čisto plastično ali stekleno steklenico z zamaškom,
  • vinski kis, jabolčni kis ali beli destilirani kis,
  • izbrano mešanico začimb.

 Očistite in osušite začimbe in jih vložite v steklenico. Prelijte s kisom, tako da bo steklenica do vrha polna. Trdno zamašite in za približno štiri tedne postavite na okensko polico. Enkrat na dan steklenico nežno pretresite. Po štirih mesecih odstranite začimbe in kis do uporabe shranite v kuhinjski omari.

Uporaba

Zeliščni kis se odlično poda k raznim vrstam solat. Razredčenega z vodo ga uporabite za mariniranje mesa pred peko na žaru.

Veste, kaj MORATE imeti v vaši kuhinji? Dober nož in izjemno desko! Predstavljamo vam enkratno in inovativno desko za rezanje s pladnjem iz bambusa, priznane znamke TakeTokio – SEDAJ V AKCIJI! KAR 40% MANJ! Izkoristite to neponovljivo priložnost in jo naročite na TEJ povezavi!