Polpete in paprike z rižem

Če nam čas dopušča je sekljanje mesa ustreznejši postopek od mletja. Med sekljanjem z ostrim nožem mesa namreč ne mečkamo: meso najprej narežemo na majhne koščke, potem pa ga drobno sesekljamo.

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 enako velike rdeče paprike
  • 1/2 zelene paprike
  • 1/2 skodelice riža
  • 1 manjša čebula
  • 1 korenček
  • 1 do 2 žlici nastrganega parmezana
  • 5 dl paradižnikove kaše
  • 1 žlicka začimbnega posipa
  • 400 g mlete govedine
  • 1 do 2 žlici drobtin
  • 1 jajce
  • 1 ali 2 stroka česna
  • 1/2 žličke mlete kumine, 1 šcep timijana
  • sol in poper
  • 6 žlic olja

Priprava:
1. Rdečim paprikam odrežemo del s pecljem, jih očistimo in v slani vodi kuhamo 3 minute. Obrezke rdeče paprike in zeleno papriko na drobno zrežemo. Korenček in čebulo olupimo in sesekljamo ali narežemo na kockice.

2. V kozici segrejemo 3 žlice olja, dodamo čebulo, korenček in zrezano papriko. Malo popražimo, solimo in popramo, dodamo riž, premešamo in prilijemo 1,5 skodelice vroče vode. Zavremo in nato na zmernem ognju pokrito dušimo toliko časa, da se riž skoraj skuha.

3. Meso, drobtine, na drobno sesekljan ali pretlačen česen, jajce, kumino in timijan, sol in poper dobro zmešamo. Iz mesne zmesi oblikujemo manjše polpete in jih pustimo nekaj časa počivati.

4. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V pekač nalijemo paradižnikovo kašo, dodamo 1 žlico olja, 5 žlic vroče vode in začimbni posip ter premešamo. Rižu primešamo parmezan, nato odcejene paprike napolnimo z riževim nadevom in jih pokonci postavimo v pekač. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut.

5. V ponvi segrejemo 3 žlice olja, nanj zložimo polpete in jih popečemo, nato jih obrnemo in na zmernem ognju pečemo še približno 15 minut. Polpete in pečene paprike razdelimo na krožnike ter vse prelijemo s paradižnikovo omako.


S to inovativno desko boste vse sesekljali, kot je treba! Sedaj kar 40% CENEJE!!!