Krompirjeva musaka z jajčevci

Jajčevci so izjemna zelenjava, ki ne vsebuje veliko kcal, je pa vseeno zelo okusna in krasna za pripravo zanimivih jedi. Jajčevci izvirajo iz Indije, kjer so jih poznali že pred 4000 leti. Pri Starih Grkih in Rimljanih niso omenjeni. V Evropo (Andaluzijo) so jih prinesli Mavri. Ti so jih verjetno spoznali pri Arabcih. V Italiji se kuhajo od 15. stoletja. Tokrat vam predstavljamo kar ‘konkretno’ jed, ki je primerna predvsem za kosilo, saj vsebuje obilico stopljenega sira, ki je za večerne ure mogoče malce pretežak. 

Sestavine za 6 oseb:

  • 800 g krompirja za kuhanje
  • 4 veliki paradižniki
  • 2 jajčevca
  • 500 g mletega mesa (govejega ali mešanega)
  • sol in poper
  • 2 mladi čebulici
  • 1 strok česna
  • 5 žlic olja
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata (iz tube)
  • 500 ml pasiranega paradižnika
  • 1 žlica sesekljanega timijana, bazilike in peteršilja
  • 150 ml kisle smetane
  • 75 g nastrganega parmezana

Priprava:

  1. Krompir olupimo, narežemo na ploščice in v vreli slani vodi kuhamo toliko časa, da je kuhan, vendar še čvrst. Jajčevca narežemo na 1/2 cm debele koleščke, položimo na papirnate brisače in posolimo.
  2. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in v ponvi na dveh žlicah olja popražimo, dodamo meso ter naprej mešamo in pražimo, da se meso razdrobi. Dodamo paradižnikov koncentrat, razredčimo s 50 ml tople vode, prilijemo pasiran paradižnik, solimo in popramo ter dodamo sesekljana zelišča.
  3. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Odcejene rezine jajčevca v ponvi na olju postopoma po obeh straneh popečemo. V naoljen pekač zložimo krompir, nanj damo meso, na vrh pa zložimo popečene koleščke jajčevca in koleščke paradižnika.
  4. Vse premažemo s kislo smetano in potresemo s parmezanom. Nato pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 40 do 50 minut.

PA DOBER TEK!

 Vsekakor pa je tudi ta recept kot zanalašč za prave ljubitelje dobre hrane, ki tudi radi kuhajo in če med te spadate tudi vi, kliknite v našo rubriko KUHINJA, kjer boste našli kup zanimivih in tudi inovativnih izdelkov za vašo kuhinjo – Ker … Kuhanje je strast, mar ne? ?