Bučke v sladko – kisli omaki

V mediteranski kuhinji se uporablja vse dele bučk. Odlični so tudi cvetovi, ki se jih pripravlja polnjene ali ocvrte. Bučke so izjemno lahke, z nizko kalorično vrednostjo in seveda tudi polne vitaminov in mineralov. Kmalu se bo začela prava sezona bučk in čas je, da začnemo z objavo okusnih receptov, ki bodo iz najbolj običajne bučke naredili pravo umetnost! 🙂

Sestvine za 4 osebe:

  • 6 precej velikih bučk (dolgih, zelenih ali progastih)
  • 4 fileti slanih sardel, razsoljeni
  • 3 žlice oljčnega olja
  • slabega ½ kozarca vinskega kisa
  • 1 pretlačen strok česna
  • 2 žlici pinjol
  • 1 žlica rozin
  • ½ žličke sladkorja
  • fino mleta sol

Priprava:

1. Bučke operite, jih razrežite po dolžini in odstranite vršičke. Narežite jih na paličice in te posujte s soljo. Tako jih pustite na velikem krožniku, da izgubijo del svoje tekočine.

2. Segrejte olje v ponvi z visokimi robovi, popražite pretlačen česnov strok. Ko bo porumenel, ga odstranite in v olje položite dobro osušene paličice bučk. Ko se bodo obarvale, prilijte kis in znižajte plamen, dodajte pinjole, rozine, ki ste jih namočili v malo mlačne vode in jih dobro oželi, in sladkor.

3. Pustite, da se okusi razvijejo na zmerni temperaturi, nato odstranite ponev z ognja in dodajte ribje filete, ki ste jih pomečkali v kremo. Filete v tekočini na dnu ponve raztopite in dobro premešajte, nato postavite na ogenj še za nekaj minut. Postrezite toplo.


Če so bučke pravilno pripravljene, so pravi užitek za še tako zahtevne brbončice … Predvsem za ljubitelje dobre hrane, ki tudi radi kuhajo …. In če med te spadate tudi vi, kliknite v našo rubriko KUHINJA, kjer boste našli kup zanimivih in tudi inovativnih izdelkov za vašo kuhinjo – Ker … Kuhanje je strast, mar ne? ?