Recept za ajdov-pirin kruh z orehi

pirinkruh2 pirinkruh

SESTAVINE:

50 dkg pirine polnozrnate moke
25 dkg ajdove moke
1 pest orehov
1 vinski kamen (za 750g moke – 20g vinskega kamna)
1 čajna žlica himalajske soli
1 veliko žlico orehovega olja
4 dcl mlačne vode

POSTOPEK PRIPRAVE:

Orehe prepražimo na ponvici, saj tako dobimo najboljši okus, paziti pa moramo, da jih ne zažgemo ker potem zagrenijo. Orehe se prepraži tudi zato, da se uniči plesen, ki je velikokrat prisotna v oreščkih.
V posodo damo vse suhe sestavine skupaj z orehi, in vse to dobro premešamo. Nato dodamo vodo in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Na koncu pa dodamo še orehovo olje ter zmes dobro pregnetemo.
Nato oblikujemo štruco ali hlebec, ki ga položimo na peki papir. Na hlebecu naredimo nekaj zarez na vrhu, nato pa vse skupaj damo v ogreto pečico, na 170°C.
Pečemo 50-60 minut in med peko kruh večkrat navlažimo z vodo ( premažemo s čopičem ali poškropimo s škropilno posodo ), da lepše vzhaja in ima lepo skorjico. Da preverimo, če je kruh pečen, ga zabodemo skozi sredino z nožem in ko nož izvlečemo, mora bit čist, če pa se kaj prime na nož, ga pustimo še malo peči.
Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga še enkrat navlažimo z vodo in zavijemo v bombažno krpo ter pustimo, da se ohladi. Kruh ima hrustljavo skorjico in je rahel v sredini. Tak kruh ima večdnevni rok trajanja.

Dober tek!

orehi sestavinepirinkruh