Prebrskajte denarnico – Ta cent je vreden 6.600€!

Ste vedeli, da so lahko nekateri kovanci vredni res ogromno? Čeprav je bilo na to temo napisanih že kar nekaj člankov, se pojavljajo vedno nove in nove informacije … To pa zato, ker se vrednost redkih kovancev seveda s časom spreminja. Predstavljamo vam 1 cent, ki naj bi bil dandanes vreden že 6.600€!


Numizmatika je po definicijah, ki jih lahko preberemo v učbenikih, slovarjih in leksikonih, pomožna zgodovinska veda, ki se ukvarja s proučevanjem denarnih teles.

Četudi imamo v Evropi enotno valuto, se kovanci le te razlikujejo od države do države. Belgija, Francija, Nemčija, Italija, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Avstrija, Portugalska, Finska in Španija – to je prvih enajst držav, ki so 1. 1. 1999 uvedle evro kot knjižni denar. S 1. januarjem 2001 se jim je pridružila še Grčija, ki v prvem krogu ni izpolnjevala maastrichtskih konvergenčnih meril. 1. januarja 2007 pa je članica območja evra postala še Slovenija. In prav od tega datuma naprej so se v naših denarnicah začeli nabirati razno razni kovanci, med drugim tudi italijanski, saj tudi zaradi bližine meje, se ti pogosto ‘mešajo’ z našimi.

Priložnostni kovanci:
Vsaka država lahko na leto izda dva priložnostna spominska kovanca. Ti kovanci imajo enake fizične lastnosti in enako skupno stran kot običajni kovanci za 2 €. Razlikujejo se samo po spominski podobi na nacionalni strani. Za priložnostne spominske kovance se lahko uporabi samo apoen za 2 €. Spominski kovanci so plačilno sredstvo v vseh državah članicah evroobmočja.

Zelo veliko vrednost imajo torej priložnostni kovanci, ki so le nekaj časa v obtoku in potem jih izključijo iz rednega obtoka ter kovanci z napakami. Teh je zelo malo, ker jih umaknejo iz obtoka takoj, ko opazijo napako. Vrednost slednjih je lahko vrtoglava.

1 cent z napako!

Italijanski kovanec: 1 cent – trenutna vrednost: 6.600€
To je kovanec ‘z napako’. Leta 2002 jih je bilo narejenih 7000 in nekaj jih je še zmeraj v obtoku. Na nacionalni strani kovanca je namesto podobe gradu Castel del Monte  upodobljena Mole Antonelliana, ki je praviloma na kovancu za 2 centa. Vrednost tega kovanca raste iz leta v leto, pred nekaj leti je bil namreč vreden približno 2.500, trenutna vrednost pa naj bi bila že 6.600€.
Nič vas ne stane, če pobrskate po vaših denarnicah ali predalih, mogoče se je prav pri vas znašel ta majhen kovanec, ki vam lahko prinese res zajetno vsoto denarja. 


Zaščitite svoj denar! Na najnakupi.si vam ponujamo fantastično in sodobno denarnico, s katero boste lahko zaščitili svoj denar – ALU denarnica vas ščiti pred tatovi zaradi svojega zaščitnega ovoja, ki blokira RFID signale in s tem preprečuje branje kod s strani nepridipravov. Ponuja prostor za do 8 različnih kartic in poseben prostor za bankovce.


MORDA VAS ZANIMA TUDI TO:

Ganljivo – Ob tem Oliverjevem sporočilu so tekle solze

Na letošnji jubilejni, 25. podelitvi porinov v splitski Areni Spaladium je nagrado za življenjsko delo prejel Oliver Dragojević. Glasbenik se prireditve nikakor ni mogel udeležiti, saj se še vedno pogumno bojuje proti hudi bolezni … Zato je svoje kolege in oboževalce pozdravil prek video sporočila.  Hrvaško nagrado porin so ustanovili Društvo …
Preberi več

Nedopustno – poglejte, kaj počnejo nekateri piloti potniških letal!

Obsedenost s socialnimi omrežji res nima meja … Si predstavljate, da zaupljivo sedete na potniško letalo, ki naj bi vas pripeljalo do želene destinacije in medtem, ko vi udobno sedite na vašem sedežu in opazujete puhasta oblake, se pilot in kopilot igračkata s snapchatom?! Najbrž se nikoli več ne bi vkrcali …
Preberi več

Izgubili kontrolo nad kitajskim satelitom – lahko pade tudi na Slovenijo!

V teh dneh se veliko evropskih držav ukvarja z REALNO nevarnostjo, ki prihaja iz neba. Italijanska civilna zaščita je že na nogah, saj po izračunih strokovnjakov obstaja možnost, da bi kitajski satelit – oziroma njegove razbitine – padel prav na Italijo – na območje Emilie Romagne. Gre se za kitajsko …
Preberi več

Musical.ly – Novo družabno omrežje, nove planetarne zvezde!

Musical.ly je dobesedno svet zase … In če večina slovenskih televizij neumorno trdi, da glasba ni več tako ‘in’, ne prinaša gledanosti in posledično ne prinaša oglaševalcev, je tu dokaz, da enostavno ni tako. Seveda je res, da klasične oddaje, v katerih se zdolgočasene voditeljice prebijajo med ‘najbolj poslušanimi skladbami tekočega tedna’,  več ne …
Preberi več