Prebrskajte denarnico – Ta cent je vreden 6.600€!

Ste vedeli, da so lahko nekateri kovanci vredni res ogromno? Čeprav je bilo na to temo napisanih že kar nekaj člankov, se pojavljajo vedno nove in nove informacije … To pa zato, ker se vrednost redkih kovancev seveda s časom spreminja. Predstavljamo vam 1 cent, ki naj bi bil dandanes vreden že 6.600€!


Numizmatika je po definicijah, ki jih lahko preberemo v učbenikih, slovarjih in leksikonih, pomožna zgodovinska veda, ki se ukvarja s proučevanjem denarnih teles.

Četudi imamo v Evropi enotno valuto, se kovanci le te razlikujejo od države do države. Belgija, Francija, Nemčija, Italija, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Avstrija, Portugalska, Finska in Španija – to je prvih enajst držav, ki so 1. 1. 1999 uvedle evro kot knjižni denar. S 1. januarjem 2001 se jim je pridružila še Grčija, ki v prvem krogu ni izpolnjevala maastrichtskih konvergenčnih meril. 1. januarja 2007 pa je članica območja evra postala še Slovenija. In prav od tega datuma naprej so se v naših denarnicah začeli nabirati razno razni kovanci, med drugim tudi italijanski, saj tudi zaradi bližine meje, se ti pogosto ‘mešajo’ z našimi.

Priložnostni kovanci:
Vsaka država lahko na leto izda dva priložnostna spominska kovanca. Ti kovanci imajo enake fizične lastnosti in enako skupno stran kot običajni kovanci za 2 €. Razlikujejo se samo po spominski podobi na nacionalni strani. Za priložnostne spominske kovance se lahko uporabi samo apoen za 2 €. Spominski kovanci so plačilno sredstvo v vseh državah članicah evroobmočja.

Zelo veliko vrednost imajo torej priložnostni kovanci, ki so le nekaj časa v obtoku in potem jih izključijo iz rednega obtoka ter kovanci z napakami. Teh je zelo malo, ker jih umaknejo iz obtoka takoj, ko opazijo napako. Vrednost slednjih je lahko vrtoglava.

1 cent z napako!

Italijanski kovanec: 1 cent – trenutna vrednost: 6.600€
To je kovanec ‘z napako’. Leta 2002 jih je bilo narejenih 7000 in nekaj jih je še zmeraj v obtoku. Na nacionalni strani kovanca je namesto podobe gradu Castel del Monte  upodobljena Mole Antonelliana, ki je praviloma na kovancu za 2 centa. Vrednost tega kovanca raste iz leta v leto, pred nekaj leti je bil namreč vreden približno 2.500, trenutna vrednost pa naj bi bila že 6.600€.
Nič vas ne stane, če pobrskate po vaših denarnicah ali predalih, mogoče se je prav pri vas znašel ta majhen kovanec, ki vam lahko prinese res zajetno vsoto denarja. 


Zaščitite svoj denar! Na najnakupi.si vam ponujamo fantastično in sodobno denarnico, s katero boste lahko zaščitili svoj denar – ALU denarnica vas ščiti pred tatovi zaradi svojega zaščitnega ovoja, ki blokira RFID signale in s tem preprečuje branje kod s strani nepridipravov. Ponuja prostor za do 8 različnih kartic in poseben prostor za bankovce.


MORDA VAS ZANIMA TUDI TO:

Kaj je narobe s to fotografijo?!

Photoshop je izjemen program, s katerim lahko izkušeni in nadarjeni oblikovalci pridejo do izjemno kvalitetnih izdelkov. Če pa so oblikovalci neizkušeni, nimajo časa, so površni ali pa ga enostavno ne obvladajo, pridemo do ‘katastrofalnih’ izdelkov.  Vsak kdo od nas je najbrž že opazil kakšen ‘ponesrečen’ photoshop izdelek. Največkrat so to …
Preberi več

Oh, Donald – Kaj pa je zdaj to?!!!

‘Bujna’ in vedno ‘urejena’ frizura ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni nič drugega kot ‘žalostna’ in smešna iluzija. New York Magazine je opozoril, da naj bi bil Trump dobesedno obseden s svojim zunanjim videzom in predvsem s svojimi rdečkastimi lasmi, ki ga pač enostavno ne želijo ubogati. Zakaj se jih Donald …
Preberi več

Kaj se dogaja s Ceco? Operirali so jo v popolni tajnosti

Po poročanju srbske revije Hallo, naj bi pred 14 dnevi Ceca Ražnatović šla na poseg za drastično zmanjšanje prsi. 44-letna pevka, ki je do sedaj objavila kar 17 albumov, naj bi se odločila za bolj ‘naravni videz’. Dejstvo je, da je do prepoznavnosti prišla tudi zaradi svojega razkošnega dekolteja, ki pa …
Preberi več

Svet glasbe pretresla žalostna vest – umrl znan glasbenik

Gotovo vas je večina že slišala skladbo To be with you, ki so jo leta 1992 izvajali rockerji Mr. Big in s katero so kraljevali skoraj na vseh svetovnih lestvicah. Ta skladba je ameriške rockerje pripeljala do planetarne prepoznavnosti, potem pa se je njihova glasbena pot le še vzpenjala … …
Preberi več

V tej cerkvi lahko za mašo darujete kar z brezstično bančno kartico

Verjeli ali ne, obstaja cerkev, v katero lahko brez sramu vstopite tudi, če v žepih nimate gotovine. Kot je namreč znano, naj bi duhovniki v večini primerov živeli od darov, ki jih verniki darujejo za maše in od drugih prostovoljnih darov. V zadnjih letih pa namesto bankovcev in kovancev v …
Preberi več

Komentarji