Parodontoza – tiha ubijalka

Nastanek parodontalne bolezni

Parodontoza je bolezen, ki povzroči degeneracijo ali celo izgubo mehkih in trdih obzobnih tkiv. Bolezni pravimo tudi »tiha ubijalka«, saj se kronično vnetje pogosto razvija počasi in z blagimi, komajda zaznavnimi težavami. Do resnejšega izbruha navadno pride po 40. letu starosti, vendar so ogrožene prav vse starostne skupine.

K nastanku parodontalne bolezni prispevajo različni dejavniki, kot so pomanjkljiva ustna higiena, hormonske spremembe, kajenje, sladkorna bolezen, nekakovostno izdelane plombe in druga zobna protetika, izpostavljenost stresu, debelost, pomanjkanje vitamina D, jemanje nekaterih zdravil, kronične bolezni in genska nagnjenost k obolenjem v ustni votlini.

V ustih živi na milijone bakterij, ki se ob nerednem ščetkanju in nitkanju pričnejo pospešeno razmnoževati na mineraliziranih zobnih oblogah. Najbolj nevarne so bakterijske obloge na stiku med zobom in dlesnijo, v tako imenovanem zobnem žepku. Ta je običajno globok približno 3 mm – to je globina, do katere prodira kisik, ki ohranja tkivo zdravo. Če se mikroorganizmi prekomerno razmnožujejo, se zobni žepek poglobi, kar ustvari anaerobno okolje (okolje brez kisika), ki je idealno gojišče bakterij. V poglobljenem zobnem žepku se še hitreje nabirajo ostanki hrane. Poleg tega škodljive bakterije izločajo strupene snovi, ki povzročijo lokalno vnetje, po krvi pa se toksini širijo tudi v druge telesne sisteme in aktivirajo obolenja, ki jih na prvi pogled ne bi povezali s težavami v ustni votlini.

Kako prepoznati parodontalno bolezen

Znaki, ki opozarjajo na parodontozo, so krvavenje dlesni med ščetkanjem, odstopanje dlesni, zadah, pordele in otekle dlesni, nastajanje špranj med zobmi, majanje zob in bolečina pri ugrizu. Nujen je obisk pri zobozdravniku, ki bo izvedel potrebne ukrepe za ustavitev procesa.

Ukrepi in pomoč

Eden najpomembnejših ukrepov za zmanjševanje pojavnosti vnetja je dobra ustna higiena, ki zajema ščetkanje zob, nitkanje zob ter redne obiske pri zobozdravniku oziroma parodontologu. Strokovno osebje z ultrazvočnimi, zvočnimi instrumenti ali laserjem odstrani biofilm in zobni kamen s površine zoba nad dlesnijo in iz obzobnih žepov, z ročnimi instrumenti pa površine korenin zgladi. Sledi kirurška faza zdravljenja, s katero zmanjšajo ali odstranijo obzobne žepe in s tem vzpostavijo pogoje za dosledno izvajanje ustne higiene. Kirurškemu zdravljenju sledi tretja faza zdravljenja, t. i. vzdrževalno zdravljenje, ki ga je treba izvajati do konca življenja.

Aktivni kisik – novost za zaviranje vnetja

Zdaj je na voljo tudi novost na osnovi aktivnih kisikovih spojin za intenzivno ustno higieno, ki ustno sluznico oksigenirajo, regenerirajo in negujejo. Gre za oralno raztopino Oroxid®, ki preprečuje razmnoževanje škodljivih bakterij ter zavira napredovanje vnetij in odlaganje zobnih oblog. Aktivni kisik, ki se sprošča na površini prizadete ustne sluznice v obliki drobnih mehurčkov ali blagega penjenja, pozitivno vpliva na mikrofloro v ustni votlini ter blaži občutek draženja (tudi pri aftah). Poleg aktivnega kisika vsebujejo izdelki Oroxid® še izbrano mešanico zelišč ameriškega slamnika, mirte in ingverja, ki blagodejno vplivajo na razdražene in občutljive dlesni.

Oroxid® je edini izdelek na osnovi aktivnih kisikovih spojin in je registriran kot medicinski pripomoček za lajšanje bolezni obzobnih tkiv, kot so npr. razdražene, krvaveče in vnete dlesni. Pomaga pri lajšanju gingivitisa, parodontitisa, poškodb dlesni zaradi posegov. Pomaga preprečevati nastajanje zobnih oblog, obarvanosti zob ter zmanjševati obloge na jeziku in ustni sluznici. Učinkovit je tudi kot pomoč pri aftah in odstranjevanju zadaha.

Oroxid® lahko naročite na spletni strani www.najnakupi.si ali na brezplačni telefonski številki 080 6116.