Oh, če bi vedel, za koliko milijonov so prodali njegovo sliko …

Ležeči akt italijanskega umetnika Amedea Modiglianija je bil na ponedeljkovi dražbi avkcijske hiše Sotheby’s prodan za 157,2 milijona dolarjev. Slika z naslovom Nu couche (sur le cote gauche) je tako dosegla najvišjo ceno v zgodovini avkcijske hiše Sotheby’s in postala četrta najdražja umetnina, prodana na dražbi.

Modigliani je tretji najdražji umetnik; na prvem mestu je Leonardo da Vinici in na drugem Pablo Picasso. Ni pa slika najdražje Modiglianijevo delo, prodano na dražbi. To še vedno ostaja umetnikov akt, ki je bil leta 2015 pri avkcijski hiši Christie’s prodan za 170,4 milijona dolarjev.

Kar 147 centimetrov široka mojstrovina, ki je tudi največja Modiglianijeva slika, je bila vključena v nedavno umetnikovo retrospektive v londonski galeriji Tate Modern. Umetnik je na njej upodobil žensko, ki leži na belo pregrnjenem ležišču in preko rame zre v gledalca. Slika je bila del serije, v kateri je Modigliani na novo vzpostavil akt moderne dobe, so navedli v avkcijski hiši.

Ko je bila serija leta 1917 prvič razstavljena, so te močne in čutne podobe šokirale javnost. Danes serija velja za enega najpomembnejših dosežkov sodobnega slikarstva.

Modigliani je sicer med letoma 1916 in 1919 ustvaril 22 ležečih in 13 sedečih aktov. Večino ležečih aktov je danes najti po muzejih, kot sta Muzej moderne umetnosti in Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku

Kot še pišejo agencije, je dosedanji lastnik sliko leta 2003 kupil za 26,9 milijonov dolarjev.

Amedeo Modigliani se je rodil leta 1884 v judovski družini v Livornu na severu Italije. Leta 1906 se je nastanil v Parizu, najprej na Montmartreu in nato na Montparnasseu, kjer je živel težko življenje, zaznamovano z alkoholom in finančnimi težavami. Umrl je leta 1920 zaradi tuberkuloznega meningitisa.

Najbolj poznan je po svojih aktih in slikarskih portretih, ki jih označujejo maskam podobni asimetrični obrazi in podaljšane oblike. V obdobju med letoma 1911 in 1913 pa se je popolnoma posvetil kiparstvu.


Polepšaj svoj dom in zaščiti svojo sedežno garnituro! SHARP FIT na voljo LE na najnakupi.si  – IZKORISTI AKCIJSKO PONUDBO!