Ocvrte sardele v marinadi (sardele na savor)

Ta jed prihaja iz sosednje Italije – priljubljena je predvsem v Benetkah. Zanimiva jed, sicer polna čebule, po kateri pa ne boste imeli slabega zadaha. 

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g svežih sardel
  • 2,5 dl olivnega olja
  • 4 žlice moke
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 dl vinskega kisa
  • 1,5 dl belega vina
  • sol
  • poper v zrnju
  • 3 lovorovi listi
  • 1 vejica rožmarina

Priprava:

1. Sardelam odstranimo luske in drobovino, jih povaljamo v moki in na vročem olju ocvremo. Ocvrte sardele zložimo v plitvo skledo ali porcelanast pekač.

2. Na ostanku olja prepražimo na koleščke ali na lističe narezano čebulo in na grobo nasekljan česen. Dodamo na grobo zmlet poper, lovor in rožmarin, malo posolimo, prilijemo vino in kis ter prevremo. Sardele prelijemo z marinado, tako da so pokrite s tekočino. Če je tekočine premalo, prilijemo še malo olja in kisa.

3. Tako pripravljene sardele pustimo stati na hladnem najmanj 12 ur, da se okusi prepojijo. Če jih imamo v dobro zaprti posodi v hladilniku, so dobre nekaj dni.