Nove ideje za jedi s piščancem

Kaj si želi sodobna ženska, ko se vrne iz službe domov? Na štedilniku pričarati v največ pol ure in za malo denarja nekaj zdravega, okusnega in lahkega. Idealna sestavina za takšne jedi je piščanec, katerega boste spoznali kot sestavino vroče juhice ali bogate enolončnice, v jedeh, na hitro zapečenih v pečici, kot del omake za rižoto ali špagete, ali pa kot sočno samostojno jed, ki diši po daljni Aziji. Naj vam teknejo jedi s piščancem!

Polnjene piščančje prsi v gobovi omaki

Čas priprave: 30 minut

Sestavine za 4 osebe:

  • 60 g suhih sliv
  • 80 g dimljene slanine
  • 4 kose piščančjih prsi (po 150 g )
  • Poper
  • 2 žlici olja
  • 200 g šampinjonov
  • 2 mladi čebuli
  • 100 ml smetane
  • 1 zavoj instant gobove juhe

Priprava:

  1. Slive sesekljamo. Slanino narežemo na trakove, jo popečemo, potem pa zmešamo s slivami.
  2. V vsak file z nožem naredimo žepek in od znotraj popramo in napolnimo s slivovim nadevom.  Odprtino zapremo z zobotrebci, da nadev ne bo uhajal. Popečemo na olju (8- 10 minut).
  3. Medtem očistimo šampinjone, jih narežemo. Čebulo narežemo na 2 cm kose.
  4. Meso vzamemo iz ponve in ga postavimo na toplo. V ponvi popražimo gobe. Odstavimo.
  5. V ponev vlijemo 400 ml hladne vode in smetano. Dodamo juho iz vrečke in med mešanjem zavvremo. Kuhljamo 6 – 7 minut. Ne pozabimo mešati!
  6. Malo pred koncem dodamo omaki gobe, čebulo in meso. Dobro pregrejemo.

Sladko kisla juha

Čas priprave: 25 minut

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g piščančjih prsi
  • 330 g vloženih kalčkov
  • 1 konzerva (580 ml) ananasovih koščkov
  • 2 šopka mlade čebule
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 2 stroka česna
  • 10 g svežega ingverja
  • 4 – 5 žlic sezamovega olja
  • Drobno mleta morska sol
  • 5 žlic paradižnikovega kečapa
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 2 – 3 žlice medu
  • 2 žlički omake Sambal Oelek
  • Nastrgan muškatni orešček
  • 1 – 2 žlički rdečega karija
  • 2 – 3 žličke sojine omake
  • 2 žlički škroba

Priprava:

  1. Meso narežemo na trakove. Odcedimo kalčke in ananas. Anansov sok prestrežemo. Čebulo narežemo, prav tako obe papriki. Česen olupimo in narežemo, ingver na drobno sesekljamo.
  2. Dve do tri žlice sezamovega olja segrejemo v voku in tam popečemo meso. Po dveh minutah dodamo česen in sol. Vse stresemo iz voka.
  3. V voku segrejemo dve žlici olja. Dodamo kalčke, papriko, čebulo in ananas in med mešanjem pražimo. Dodamo meso. Zalijemo s kečapom, anansovim sokom, juho in medom in kuhljamo še 3 – 4 minute. Dodamo ingver in začinimo z omako Sambal Oelek, muškatom, karijem in sojino omako. Škrob zmešamo z vodo in dodamo juhi. Preveremo.

Sočni piščanec iz pečice

Čas za pripravo: 30 minut

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 paradižnike
  • 250 g korenja
  • Sol
  • 1 čebula
  • 400 g piščančjih prsi
  • 2 žlici olja
  • Poper
  • 100 ml belega vina
  • 500 g piščančje juhe
  • 2 žlici moke
  • 8 žajbljevih listov
  • 6 žlic parmezana

Priprava:

  1. Paradižnik narežemo na koščke. Korenje ostrgamo in narežemo na tanke rezine ter jih 2 minuti blaširamo v slani vodi. Čebulo sesekljamo.
  2. Meso narežemo na 5 cm velike koščke. Na vročem olju popražimo čebulo, dodamo meso, solimo, popramo. Zalijemo z belim vinom in juho, 2 minuti kuhljamo.
  3. Vmešamo moko, kuhljamo še minuto začinimo.Dodamo žajbelj, paradižnik, korenje. Napolnimo ognjevarni model in potresemo s parmezanom.
  4. Pečemo 15 minut na 180 stopinjah.

 

Piščančja paelja

Čas za pripravo: 30 minut

Sestavine za 1 osebo:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 – 2 vejici mete
  • 1 čebula
  • 1 piščančje bedro
  • Sol, poper
  • 60 g riža
  • Nekaj žafrana
  • 375 ml piščančje juhe
  • 1 žlička moke
  • 70 g češnjevega paradižnika
  • 1 žlica rozin

Priprava:

  1. Olje segrejemo, meto osmukamo in jo popečemo na olju.
  2. Čebulo sesekljamo. Meso popečemo na metinem olju, solimo, popramo. Dodamo žlico olivnega olja in popražimo čebulo in riž. Solimo, popramo, dodamo žafran. Zalijemo z juho in 20 minut kuhamo.
  3. Potresemo z moko in kuhljamo še minuto. Vmešamo paradižnik in rozine, minuto kuhljamo. Solimo, popramo in potresemo z meto.

Kari s šalotko

Čas za pripravo: 25 minut

Sestavine za 4 osebe:

  • 3 zelene feferone
  • ½ žličke kurkume
  • ½ žličke koriandra
  • ½ žličke cimeta
  • 2 žlički nastrganega ingverja
  • 4 stroke česna
  • Sol
  • 10 šalotk
  • 4 žlice olja
  • 2 – 4 nageljnove žbice
  • 500 g piščančji prsi
  • 200 ml kokosovega mleka

Priprava:

  1. V možnarju pretlačimo sesekljane feferone, kurkumo, koriander, cimet, ingver, česen, sol in sesekljani dve šalotki, dodamo žličko olja in 2 žlici mrzle vode.
  2. Meso narežemo na koščke, ga zmešamo s prej narejeno pasto in mariniramo 20 minut.
  3. Preostalo olje segrejemo, dodamo nageljnove žbice in minutko pražimo. Potem dodamo meso in pražimo 5 minut.
  4. Sesekljamo tudi preostalo šalotko in pražimo 10 – 12 minut. Preostalo pasto zalijemo s 100 ml vode in kokosovim mlekom ter prelijemo po mesu. Kuhljamo 5 – 7 minut.

Piščanec po indijsko

Čas za pripravo: 30 minut

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g piščančjega fileja. 1 por
  • 2 korenja
  • 2 krompirja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 paradižnik
  • 1 žlica olja
  • Sol, poper, kari
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 1 rdeča paprika
  • 50 g lahkega jogurta

Priprava:

  1. Meso narežemo na trakove in na hitro popečemo na olju. Na koščke narežemo tudi korenje, por in krompir. Čebulo in lesen sesekljamo. Paradižnik narežemo na koščke.
  2. V ponvi segrejemo olje in popražimo česen in čebulo. Dodamo zelenjavo in pražimo še minuto. Solimo, popramo, dodamo kari. Zalijemo z zelenjavno juho. Dodamo paradižnik in čili in 15 minut kuhljamo.
  3. Dodamo piščanca in pregrejemo. Kari razdelimo na krožnike, na vsakega dodamo žlico jogurta in potresemo s koščki paprike.

Karameliziran piščanec

Čas priprave: 15 minut

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 piščančje fileje
  • 2 žlici pomarančnega džema
  • 1 limona
  • 1 rdeč feferon
  • Morska sol
  • 50 ml vode
  • 20 g masla

Priprava:

1.Limonino lupino nastrgamo, sok limone iztisnemo.

2. V ponvi  zmešamo džem s 50 ml vode. Dodamo meso, ki smo ga narezali na koščke , tretjino limonine lupine in ves limonin sok. Feferonu odstranimo semena in ga sesekljamo.

3. Feferon dodamo mesu, solimo in dve minuti kuhljamo. Odstavimo z ognja in dodamo maslo. Takoj postrežemo.

vir: Zarja