Močna juha s parmezanovimi kockami

Kot zakuho za juho lahko uporabimo veliko različnih sestavin. Med drugim tudi parmezanove kocke iz parmezana in jajc.

Sestavine za 8 do 10 oseb:

  • 1/2 kokoši
  • 500 g puste govedine
  • 1 mozgova kost
  • 1 krompir
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 1 steblo zelene
  • 2 vejici peteršilja
  • 1 žlička popra v zrnju
  • sol
  • 4 jajca
  • 4 žlice stopljenega masla
  • 120 g nastrganega parmezana
  • 150 g (1 skodelica) moke
  • 1 noževa konica muškatnega oreška

Priprava:

1. V lonec damo očišceno in na večje kose narezano zelenjavo, kokoš, govedino in mozgovo kost, zalijemo s 3 litri hladne vode in zavremo. Dodamo 1 žličko soli in na zmernem ognju pokrito kuhamo od 2 do 3 ure.

2. Za parmezanove kocke v skledi z metlico stepemo jajca, dodamo maslo, parmezan, moko, 1/2 žlicke soli in muškatni orešek ter vse dobro zmešamo. Zmes damo v namaščen ali s papirjem za peko obložen plitev peka in površino poravnamo.

3. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 150 stopinj, in pečemo 50 minut. Ko je testo zlato zapečeno, ga zvrnemo iz pekača in narežemo na kocke.

4. Ko je juha kuhana, jo precedimo in previdno dosolimo, ker so parmezanove kocke precej pikantne in slane. Juho nalijemo v skledice, dodamo kockice in takoj ponudimo.