Lady Gaga odpovedala turnejo – bolezen spet napreduje …

Pevka je večkrat javno spregovorila o svojih težavah

Lady Gaga je odpovedala zadnjih 10 koncertov velike svetovne turneje. Razlog seveda niso slabi prodajni uspehi, temveč bolezen, zaradi katere pevka trpi že nekaj let. 

Lady Gaga že vrsto let boleha za fibromialgijo, boleznijo, ki je še relativno slabo poznana, ki bolnikom povzroča zelo hude bolečine. Pevka je odpovedala skoraj vso evropsko turnejo in to tik pred zdajci. Jutri bi namreč morala nastopiti v Londonu. “Tako sem uničena, da vam ne morem sploh opisati, žal, moram odpovedati svoje koncerte,” je zapisala na Facebooku. Pevka je zaradi bolezni nekaj koncertov odpovedala že lansko leto.

Kaj sploh je fibromijalgija?

Gre za precej slabo poznano obolenje revmatičnega izvora, ki povzroča bolniku hude bolečine po vsem telesu skupaj s številnimi drugimi simptomi, ki hromijo njegovo življenje. V Sloveniji zaradi fibriomialgije trpi predvidoma od 20.000 do 40.000. Znano je, da pogosteje zbolevajo ženske, sicer pa fibromialgija bolj ali manj ostaja uganka.

Že lansko leto je pevka zaradi fibromialgije morala odpovedati turnejo.

Fibromialgijo so pod različnimi imeni opisovali že pred 150 leti, pogosto pa so jo obravnavali celo kot duševno motnjo. Svetovna zdravstvena organizacija je fibromialgijo v začetku 90. let prejšnjega stoletja tudi uradno priznala in jo uvrstila med »prava« obolenja. So pa strokovnjaki ugotovili, da ne gre za duševno obolenje.

Večna uganka

Na nastanek bolezni naj bi vplivalo več dejavnikov, med njimi hormoni, infekcije, čustveni ali telesni stres, kemične spremembe v delovanju možganov (znižana raven serotonina) in celo pomanjkanje gibanja. Večina strokovnjakov pa se strinja, da neznosne bolečine sploh ne izvirajo v mišicah, temveč v centralnem živčnem sistemu. V praksi to pomeni, da bolniku sprožijo bolečino že dražljaji, ki so sicer zdravemu človeku povsem neškodljivi, na primer zvoki, toplota, svetloba, vonji … Dokazano pa je tudi, da so pri bolnikih s fibromialgijo spremenjene ravni kemičnih snovi, opaziti pa je tudi spremembe v hormonskem ravnovesju.

Lady Gaga je svojim oboževalcem sporočila, da bo turnejo nadaljevala takoj, ko bo mogoče.

Največja težava pri fibromialgiji je pomanjkanje »dokazov«, saj bolniki tožijo o bolečinah, izvidi preiskav pa so navadno negativni. To povzroča še dodatno zmedo pri zdravnikih, ki zato pri postavljanju diagnoze nimajo ničesar oprijemljivega. Za zdaj še ne obstaja objektivni diagnostični test, ki bi bolezen stoodstotno dokazal.

Potek bolezni je povsem nepredvidljiv. Fibromialgija se lahko pojavi ne glede na starost, navadno pa po štiridesetem letu. Lahko je bolj ali manj izrazita, značilno pa je tudi nihanje.

Zdravljenje zgolj simptomatsko

Fibromialgija zahteva multidisciplinaren pristop, saj bi morali pri zdravljenju sodelovati revmatolog, ortoped, fiziater, nevrolog, po potrebi pa tudi psiholog ali psihiater.

elektrostimulator

Naprava, ki vam lahko pomaga pri lajšanju bolečin

Ker še vedno niso pojasnjeni vzroki za nastanek bolezni, je tudi zdravljenje zgolj simptomatsko. Terapija, ki obsega zdravljenje z zdravili in fizikalno terapijo, ne obljublja ozdravitve, temveč zgolj blaži simptome in pomaga bolniku do znosnejšega življenja. Farmakološko zdravljenje navadno vključuje protibolečinska zdravila, ki jih bolniki zaradi neželenih stranskih učinkov ne smejo jemati prepogosto. Fizikalna terapija pa vključuje vsakodnevno prhanje s toplo vodo in kopanje v kadi s toplo vodo ali v bazenu, kar sprošča spastično mišičje in običajno zmanjša bolečino. Bolniki naj bi izvajali tudi vaje za gibljivost in povečanje telesne moči, ki vključujejo raztezanje, kondicijske vaje in vaje za moč. Najbolj priporočljivi vadbi za bolnike s fibromialgijo sta hoja in vaje v vodi.

Pri lajšanju bolečin pa lahko pomaga tudi uporaba naprav za elektrostimulacijo. Priznani kanadski kiropraktik in zdravnik Dr. Ho že nekaj desetletij uspešno pomaga bolnikom s fibromialgijo. Dr. HO bolnikom svetuje, da se izognejo prekomernem jemanju protibolečinskih tablet in raje uporabijo elektrostimulator Dr. HO.

Elektrostimulator Dr. HO lahko naročite LE na spletni strani www.najnakupi.si ali po telefonu – na brezplačni številki 0806116