Božični piškoti

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • rumenjak
  • 1 noževa konica pecilnega praška
  • 2 žlici smetane
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica Limonine lupine
  • 1 ščepec soli

Priprava:

Iz beljakov, ščepca soli in limonine lupinice ali limoninega soka stepite trd sneg.
Presejte sladkor v prahu, ga zmešaje s cimetom in po žličkah dodajajte v sneg. Stepajte toliko časa, dokler masa ne postane trda, gladka in sijoča.
Nato vanjo po žličkah vmešajte kokosovo moko. Če je masa preredka, dodajte še toliko kokosa, da masa postane gosta in kompaktna.
Pekač obložite s peki papirjem in nanj z žličko oblikujte poljubčke (majhne kupčke).
Pecite v pečici, ogreti na 150 stopinj, od 15 do 20 minut.
Ko so poljubčki pečeni, jih pustite na pekaču, da se ohladijo, medtem pa stopite temno čokolado. Vanjo pomočite spodnji del slastnih kokosovih poljubčkov.

Čokoladni božični kukiji

Čokoladni kukiji, ki spadajo v kategorijo zdravih božičnih piškotov, saj jih pripravljam iz rjavega sladkorja ter iz polnozrnate moke, ki jih naredi izredno okusne in hrustljave, so obvezna sestavina božičnega pladnja s slaščicami. Z veseljem pa jih pečem skozi vso leto, saj so izjemnega okusa tako sveže pečeni kot tisti, ki že nekaj dni počivajo v posodi za piškote. Z njimi enostavno ne morete zgrešiti.

Potrebujete:

  •  250 g masla
  •  250 g rjavega sladkorja
  •  1 vanilin sladkor
  •  ščepec soli
  •  2 jajci
  •  360 g moke (polnozrnate ali katerokoli druge)
  •  1 žlička pecilnega
  •  ¼ žličke sode bikarbone
  •  300 g grobe sesekljane jedilne čokolade (lahko je tudi temna čokolada, lahko bela čokolada, lahko pa se igrate z okusi in različne čokolade med seboj  zmešate)

Priprava

Maslo, sladkor in sol raztopite ter počakajte, da se zmes ohladi. Zmešajte moko, pecilni, vanilin, sodo, jajca ter temu prilijte zmes masla in sladkorja ter dobro premešajte. Dodajte sesekljano čokolado, vendar si nekaj gramov le te pustite za okrasitev.

Na s peki papirjem obložen pekač polagajte kupčke testa, ki jih rahlo sploščite z vilico ter posujte z nekaj koščki preostale sesekljane čokolade. Vendar pozor, čokoladni božični piškoti se bodo med peko krepko »razlezli«, zato jih polagajte na primerno razdaljo. Pecite v ogreti pečici 195 stopinj za 11 do 13 minut. Pečene božične piškote pustite, da se shladijo ter jih šele nato premikajte.

Božični piškoti – razpokančki

Potrebujete :

  • 85 g kakava v prahu
  • 120 ml olja
  • 400 g kristalnega sladkorja
  • 4 jajca
  • 2 čajni žlički vanilijeve esence
  • 250 g moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke
  • sladkor v prahu

Priprava

Najprej zmešamo kakav, olje in sladkor. Nato postopoma dodamo jajca.

V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Stresemo v čokoladno zmes in z mešalcem na najnižji stopnji vse skupaj dobro pregnetemo.

Posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik, kjer naj počiva 4 ure. Po počivanju iz testa oblikujemo za lešnik velike kroglice in jih povaljamo v sladkorju v prahu ter damo v ogreto pečico na 180 stopinj za 12 minut.

 

Da si proces kuhanja še poenostaviš, preveri našo ponudbo kuhinjskih pripomočkov: KLIK!