Je stradanje res učinkovito?

Stradanje je lahko nevarno!

Stradanje je lahko zelo nevarna metoda hujšanja, kljub temu pa se ljudje pogosto odločajo za diete z občutno premalo kalorijami in pomanjkanjem esencialnih makrohranil. Rezultati so sicer hitro vidni, vendar se na dolgi rok hujšanje ustavi, hkrati pa stradanje predstavlja veliko nevarnost za naše zdravje.

Če naše telo dobi premalo energije s hrano, jo je prisiljeno črpati iz telesnih zalog. Da se zaloge energije ne porabijo prehitro, se sčasoma upočasni metabolizem. Posledično prenehamo hujšati, saj se telo na vse načine trudi obdržati svoje zaloge. Poleg tega smo po koncu diete veliko bolj dovzetni za ponovno nabiranje kilogramov. Z upočasnjenim metabolizmom lahko pridobimo tudi do 100% več teže, kot smo je izgubili.

stradanje
Če stradamo, telo začne najprej ‘črpati’ iz mišic in ne iz maščobe!

STRADANJE IN ZDRAVJE

 

S stradanjem delamo veliko škodo našemu telesu, ki je včasih celo nepopravljiva. Najprej začnemo izgubljati mišično maso, nato se začnejo pojavljati vrtoglavica, glavoboli in slabost. Če nadaljujemo s prenizkim kaloričnim vnosom, smo dovzetni za slabokrvnost, oslabljen imunski sistem, težave z jetri in ledvicami, aritmijo itd. Zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov izgubljamo lase, lomijo se nohti, pojavijo se krvavitve dlesni.

Za uspešno hujšanje je sicer potrebno zmanjšati kalorijski vnos, vendar poskrbite, da dnevno zaužijete vsa makrohranila – beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe ter celotni spekter vitaminov in mineralov. Odstranite nepotrebne kalorijske »bombe« (industrijsko predelana hrana, sladkor in nasičene maščobe) iz svojega jedilnika. Pojejte več manjših obrokov na dan, da telesu zagotovite konstantni dotok energije. Če opazite, da se vam je hujšanje ustavilo kljub temu, da zaužijete manj kalorij, spravite svoj metabolizem ponovno v pogon. Za nekaj dni občutno povišajte kalorijski vnos, nato ga postopoma zopet znižujte in ne pretiravajte.


Alternativa stradanju -> KLILNI ZA VEČ!
Končno boste v top formi, kilogrami se bodo topili, vaše telo pa bo razstrupljeno! Ne uničujte svojega telesa s stradanjem!  Na začetku boste res izgubili kakšen kilogram več, vendar vaše telo se bo lotilo najprej zalog, ki so v mišicah!