Hladna juha – odlična ideja za poletne dni!

Recepti za krepčilne hladne juhe prihajajo predvsem iz južnih dežel. Od domačinov, ki cenijo skodelico vitaminske zelenjavne ali sadne juhe, pa so navado prevzeli tudi številni turisti. Ti po vrnitvi s počitnic obujajo spomine na lepa doživetja tudi tako, da kuhajo jedi, ki so jih navdušile. Z užitkom pripravijo gazpačo ali kaj podobno slastnega, saj so hladne juhe po receptih iz vročih dežel hitro na mizi in polne vitaminov. Kulinarično potovanje s hladno juho pa si seveda lahko z veliko užitka privoščimo tudi, če smo počitnice preživeli kar doma.

Pikantna mandljeva juha

Sestavine: 100 g mandljev * 1 rezina opečenca * sol * 2 olupljena stroka česna * 4 do 5 žlic oljčnega olja * 2–3 žlice belega vinskega kisa * 1 žlica sesekljanega peteršilja * 250 g belega grozdja brez pešk.

Priprava: Mandlje prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut. Odlijemo vodo, mandlje pa iztisnemo iz kožic. Opečencu obrežemo skorjo, sredico pa namočimo v mrzli vodi. Mandlje, pol žličke soli, iztisnjeni opečenec in narezana stroka česna na drobno zmeljemo s paličnim mešalnikom. Prilijemo oljčno olje in 3 dl vode. Ponovno sesekljamo s paličnim mešalnikom. Začinimo s soljo in kisom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. K ohlajeni juhi ponudimo belo grozdje.

Mrzla melonina juha

Sestavine: 1 melona * 1 solatna kumara * 100 g kisle smetane * 4 žlice belega balzamičnega kisa * sol * poper * 50 g pršuta (tanke rezine).

Priprava: Melono prerežemo, z žlico ji izpraskamo semenje, sadno meso pa izdolbemo in na grobo sesekljamo. Tri četrtine kumare olupimo in narežemo na koščke. V mešalniku na drobno sesekljamo melono in kumaro. Dodamo kislo smetano in balzamični kis. Solimo in popramo. Juho postavimo na hladno. Preostanek kumare narežemo na rezine, te pa na tanke trakove. Tudi pršut narežemo na tanke trakove: v teflonski ponvi brez maščobe jih popečemo, da so hrustljavi. Juho razdelimo v skodelice ter okrasimo s kumaro in pršutom.

Mrzla kumarična juha

Sestavine: 800 g solatnih kumar * 500 g grškega jogurta * 2 dl zelenjavne juhe (ali jušne osnove) * sol * poper * 2,5 žlice limoninega soka * tabasco omaka.

Priprava: Kumare olupimo in podolžno prerežemo. Izpraskamo semenje, kumare pa narežemo na koščke. Skupaj z jogurtom jih damo v mešalnik/sekljalnik in jih na drobno zmeljemo (ali pa jih v visoki posodi zmeljemo s paličnim mešalnikom). Prilijemo toliko mrzle zelenjavne juhe, da je vse skupaj primerno gosto. Solimo, popramo, okisamo z limoninim sokom ter začinimo z omako tabasco. Ponudimo močno ohlajeno.

Zeleni gazpačo

Sestavine: 600 g zelenih paradižnikov * 200 g solatne kumare * 1 zelena paprika * 2 stebli steblaste zelene * pol koromača * pol stroka česna * 6 metinih lističev * nekaj kancev zelene omake tabasco * sol * poper * 2 žlički belega vinskega kisa.

Priprava: Paradižnike umijemo, narežemo na četrtine, pri tem pa izrežemo trdi del ob peclju. Kumaro olupimo, podolžno prerežemo in ji z žličko izpraskamo semenje. Kumaro narežemo na koščke. Papriko prerežemo, očistimo semenja in narežemo na koščke. Stebli zelene očistimo in odstranimo vlakna, nato pa narežemo na koščke. Koromač očistimo, prerežemo, odstranimo mu stržen, nato pa ga narežemo na koščke. Česen olupimo, metine listke oplaknemo in osušimo. Na grobo narezano zelenjavo, česen, metine liste, omako tabasco, sol, poper in kis na fino zmeljemo v mešalniku. Pire, ki ga dobimo, pretlačimo skozi cedilo. Postavimo za 4 do 6 ur v hladilnik, da se juha ohladi in se okusi razvijejo. Preden juho ponudimo, jo še po okusu dosolimo in popramo ter dodamo kanec omake tabasco. Juho okrasimo s kockicami sveže rumene paprike.

Rdeči gazpačo

Sestavine: 1,25 kg mesnatih paradižnikov * 400 g podolgovatih paprik (kozji rog) * 3 majhne kumare * 3 čebule * 2 stroka česna * 3 žlice paradižnikove mezge * 2 dl paradižnikovega soka * 3 žlice rdečega vinskega kisa * 4 žlice oljčnega olja * sol * poper.

Priprava: Paradižnike očistimo, 1 kg jih na grobo narežemo na kocke. Preostale paradižnike narežemo na četrtine, očistimo semenja, nato pa na drobno sesekljamo. Paprike očistimo, dve tretjini jih na grobo sesekljamo, preostanek pa narežemo na majhne kockice. Kumare olupimo, dve na grobo zrežemo, tretjo pa narežemo na majhne kocke. Na drobno narezano zelenjavo damo v plitvo skledo, pokrijemo z vlažnim papirnatim prtičem in s prozorno folijo tre postavimo na hladno. Olupimo 2 čebuli in ju sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V dveh porcijah damo v mešalnik narezano zelenjavo in paradižnikovo mezgo ter na drobno zmeljemo in sesekljamo. Prelijemo v skledo in primešamo paradižnikov sok, kis, olje, 1 žličko soli in poper po okusu. Postavimo za najmanj 3 ure na hladno. Juho po okusu še pikantno začinimo. Preostalo čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Pomešamo jo s preostalo na drobno sesekljano zelenjavo in ponudimo k juhi, da si vsak postreže po okusu. K juhi se prilegajo opečene kockice belega kruha.

Vir: arhiv Bodi Zdrava/MK