Veste, kateri so dobri in kateri slabi ogljikovi hidrati?

Pogosto ga označujemo s kratico GI in pove, kako močno neko živilo spodbudi trebušno slinavko k izločanju hormona inzulina.

Vsak ogljikov hidrat ima na glikemičnem indeksu določeno številno vrednost. Ta vrednost pove, kakšen delež celotne vsebnosti sladkorja se absorbira v kri. Višja kot je ta vrednost, večji je delež. Tako ima na primer leča nizek GI, ker preide v kri le 25 odstotkov vrednosti sladkorja.

Kako ga merijo?

Ogljikovi hidrati vsebujejo energijo, vendar se vsa ta energija med prebavljanjem ne absorbira. Namesto da bi merili kalorije ali potencialno energijo, ki je v ogljikovih hidratih, so znanstveniki začeli meriti količino energije oziroma sladkorja, ki ga telo vsrka iz ogljikovih hidratov (zmožnost sproščanja sladkorja ogljikovih hidratov). To naredijo tako, da izmerijo raven glukoze v krvi po zaužitju ogljikovega hidrata. GI temelji na glikemični vrednosti glukoze, za katero je določeno število 100. Kot je pričakovati, ima večina živil vrednost GI pod to ravnijo.

Zakaj ogljikovi hidrati?

Ogljikovi hidrati so edina skupina živil, ki jih sestavljajo sladkorji, zato GI meri samo vrednosti GI ogljikovih hidratov. Maščobe in beljakovine vsebujejo zelo malo ali nobenega sladkorja. Vpliv maščob in beljakovin na raven krvnega sladkorja je zanemarljiv, zato teh živil ne vrednotimo z glikemičnim indeksom.

‘Slabi’ ogljikovi hidrati

Ogljikove hidrate, ki povzročijo močno zvišanje ravni krvnega sladkorja, kot so krompir, beli kruh, beli riž in druga prečiščena živila, imenujemo ‘slabi’ ogljikovi hidrati. Vrednost njihovega GI je visoka (nad 50). Glukoza se dvigne nad normalno raven in telo se nenadoma znajde v stanju hiperglikemije. To spodbudi trebušno slinavko, da izloči preveč inzulina, ki lahko spodbudi nalaganje maščobnih zalog in povzroči hipoglikemijo.

‘Dobri’ ogljikovih hidratov

So živila, ki sproščajo zelo majhno količino glukoze in le neznatno vplivajo na raven krvnega sladkorja, zato tudi trebušna slinavka izloči le malo inzulina. Imajo razmeroma nizke vrednosti GI (50 ali manj). Mednje sodijo številne vrste sadja in zelenjave, stročnice in polnovredna živila.

Živila z nizkim GI pomagajo, da se raven krvnega sladkorja ustali, s tem pa zmanjšajo preobčutljivost trebušne slinavke za glukozo. Neposredna posledica tega so znižanje ali ohranjanje telesne teže, večja energija in splošno dobro počutje.

Živila z zelo nizkim GI (35 ali manj)

Zmanjšujejo težo. Mednje sodijo zelenjava, kot so zelje, cvetača, brokoli, bučke, jajčevci in špinača, sadje, kot so jabolka, hruške, breskve in češnje, žita, kot sta divji riž in kvinoja, in stročnice, kot je leča.

Živila z nizkim GI (36 do 50)

Preprečujejo povečanje telesne teže. Mednje sodijo sladki krompir, naravni ali rjavi riž, neobdelani riž basmati, polnozrnate testenine, beli špageti, kuhani al dente, polnozrnati kruh, kivi in grozdje.

Živila z visokim GI (51 do 65)

Lahko povečujejo telesno težo. Mednje sodijo med drugim preveč kuhane bele testenine, rozine, koruza, prečiščen zdrob in marmelada s sladkorjem.

Živila z zelo visokim GI (nad 65)

Povečujejo težo. Medne sodijo beli kruh, lepljiv beli riž, riževi kolački, krompir, pokovka in koruzni kosmiči.


Če želite zase narediti še več in želite spremeniti vaš stil življenja, potem vam predlagamo ta edinstveni tandemski dvojec! 

Tandemski dvojec DC 247 in ASC bo zagotovil, da bo vaše telo v top formi, kilogrami se bodo topili, telo pa bo razstrupljeno.

Naravni odgovor na čezmerno telesno težo in stres – Komplet DC247 & ASC – KLIKNITE IN NAROČITE ->TU<-

  • INOVATIVNO CIKLIZIRANJE PREHRANSKIH DOPOLNIL (komplet DC247 & ASC)
  • SINERGIJA NARAVNIH HRANIL ZA OBVLADOVANJE STRESA IN ODVEČNE TELESNE TEŽE TER RAZSTRUPLJANJE
  • UČINKOVITA HRANILA IN ODMERKI UČINKOVIN
  • POVEČANA UČINKOVITOST ZARADI CELOVITEGA SPEKTRA ZELIŠČ