Veste, kaj počne ta mladenič?

Mladi italijanski umetnik iz Torina Nazareno Biondo se že mesece posveča klesanju legendarnega avtomobila Fiat 500 iz marmorja v naravni velikosti. Za umetnino je uporabil 15-tonski blok belega marmorja, delo pa bo zaključil v prihodnjih mesecih.

Biondo se je oborožen s posebno krožno žogo in zaščitno masko kiparjenja lotil lani. Počasi in potrpežljivo iz bloka marmorja izdeluje kopijo ikoničnega modela avtomobila Fiat, ki se ga je prijelo tudi ime Topolino. Avto z dvoje vrat še danes, 60 let po nastanku, simbolizira povojni ekonomski razcvet v Italiji in t. i. dolce vito. Po drugi strani pa po njegovih besedah prevprašuje prihodnost njegove generacije.


Kip bo predvidoma zaključen v prihodnjih mesecih in bo po besedah Bionda deloval, kot da je za odmet, saj želi z njim predstaviti kritični pogled na današnjo, k proizvodnji smeti usmerjeno, potrošniško družbo.


“To je moje največje delo doslej,” je še poudaril italijanski umetnik v tridesetih, diplomiranec Torinske akademije lepih umetnosti Albertina. Ustvarja ga v ateljeju v Torinu, ki je tudi mesto, od koder izvira avtomobilsko podjetje Fiat. Sicer je Biondo iz marmorja že ustvaril zlate palice, sveženj dolarskih bankovcev in celo Vespo.