Strupeni pajek v Evropi! V Italiji nov primer ugriza!

Rjavi pajek samotar je strupeni pajek iz družine Sicariidae, katerega ugriz lahko povzroči obsežno nekrozo tkiva v območju ugriza. Lahko so rjave, sive ali temno rumene barve, na hrbtni strani glavoprsja pa navadno poteka črni pas v obliki violine, katere vrat je usmerjen proti zadku. Zaradi tega nosi pajek različne vzdevke, kot sta violinski pajek ali goslarski pajek. Pajek naj bi prebival vzhodnem območju ZDA do Mehiškega zaliva, vendar vedno več je pričevanj o ugrizih tudi v Evropi.

Pred nekaj dnevi je pajek ugriznil nekega gospoda v sosednji Italiji, ki je medijem zaupal svojo zgodbo: “Čudež je, da sem sploh ostal živ! Lahko se zahvalim bolniškemu osebju, da je takoj ugotovilo, kaj se dogaja z mano. Ko sem prišel v bolnišnico, nisem več mogel govoriti … bolečine so bile neznosne. Pajek me je ugriznil pred nekaj dnevi, kar na dvorišču. Nisem začutil nikakršne bolečine, nežno sem ga spravil dol z roke in delal naprej. Skrival se je v vreči cementa.”

59-letnik je povedal, da sploh ni vedel, da ga je pajek ugriznil. Ni čutil nobene bolečine, šele nekaj dni zatem mu je roka, kjer je videl pajka začela zatekati in pojavila se je rana. Takoj zatem se je gospodu povišala temperatura in takrat je ugotovil, da se dogaja nekaj ‘nevarnega’. Odšel je na urgentni blok tamkajšnje bolnišnice, kjer so kmalu ugotovili, da je za zaskrbljujoče stanje pacienta kriv prav ta mali pajek. 59-letnika so oskrbeli na najboljši možni način in tako preprečili odpoved vitalnih organov.

Je res tako strupen?

Že po samem imenu (samotar) se lahko sklepa, da je ta vrsta pajka redko agresivna, zato so dejanski ugrizi relativno redki. Pajek bo ugriznil človeka v primeru, če se ga bo dotaknil (zato so pogosti ugrizi na roki) ali kakorkoli drugače pritisnil del telesa, kot npr. pri oblačenju ali obuvanju.

Večina ugrizov je nenevarnih brez nekroze. Resnost ugriza je odvisna predvsem od prejete količine toksina in zdravstvenega stanja človeka. Glede na to, da vključuje tudi morebitne poškodbe organov, lahko privede ugriz tudi do smrti; ogrožene skupine so otroci pod 7 let starosti, starejši ljudje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.


VELIKA AKCIJSKA PONUDBA!