Streslo je Italijo – se največji evropski vulkan prebuja?

Pred kratkim se je Italija močno stresla!

7. marca ob 21:15 je močno streslo jug Italije, natančneje prav predel, kjer se nahaja največji evropski vulkan. Magnituda potresa je bila 4.4, globina pa kar 389 km, zaradi česar prebivalstvo potresa ni močno občutilo. Znanstvenike pa skrbi dejstvo, da se že ves dan trese in to prav v predelu velikih vulkanov. Ob 13:48 se je v predelu vulkana Stromboli zaslišalo zelo močno eksplozijo in kraterja vulkana pa se je začelo tudi močno kaditi.

Zakaj zaskrbljenost?

Marsili meri celih 70 kilometrov v dolžino in 30 v širino. Visok je 3000 metrov, njegova najvišja točka pa je 500 metrov pod morsko gladino. Kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do izbruha?!

Aktiven in nevaren!

»Marsili je še zmeraj aktiven,« je dognala skupina znanstvenikov, med katerimi so raziskovalci geofizičnega in vulkanološkega inštituta iz Rima in obalnega inštituta iz Neaplja, ki so dejstva tudi objavili v reviji ‘Gondwana Research’.

S podrobnejšim raziskovanjem so začeli leta 2006 in prišli do presenetljivih dejstev. Hipoteza, da vulkan več kot 100.000 let ni aktiven, je bila sedaj dokončno zavržena, kar pomeni, da obstaja možnost, da ‘podmorski velikan’ vsak čas izbruhne …

Cunami

Kaj pa se bi zgodilo, če bi ta Marsili izbruhnil? Znanstveniki so mnenja, da bi prišlo do zelo nevarnega cunamija, ki bi dobesedno zradiral z zemlje vse naseljene kraje ob obali in povzročil pravo razdejanje, ki bi vplivalo na celotno Evropo.

Okoliško prebivalstvo je zaskrbljeno, italijanski mediji pa z budnim očesom spremljajo dogajanje in upajo na najboljši možni razplet.