Skriti sovražnik kože – ga poznaš?

Za ličila vedno radodarno odštejemo veliko denarja in jih zato nočemo metati stran – niti, ko jim že poteče rok uporabnosti. Samo še enkrat se namažem, si govorimo, samo še enkrat. S tem pa tvegamo zdravje, saj takšna ličila niso le manj učinkovita, pač pa celo naši koži nevarna. Povzročajo lahko vnetja, mozolje, dražijo kožo, povzročajo rdečico, dermatitis ali srbečico. 

Kaj z ličili po preteku roka uporabnosti?

Poleg tega je stara kozmetika gnezdo bakterij. To potrjujejo znanstvene raziskave. Študija, ki je bila leta 2013 objavljena v znanstvenem zborniku International Journal of Cosmetic Science, je ocenjevala negovalne navade 44 žensk v starosti od 18 do 28 let, njeni rezultati pa so bili precej zaskrbljujoči. Kar 70 odstotkov anketirank je vsaj enkrat uporabilo kozmetični izdelek, ki mu je pretekel rok uporabnosti, večinoma so bila to ličila za oči (maskara, senčila in svinčnik za obrobo). Raziskovalci so v nadaljevanju študije njihove izdelke za ličenje poslali tudi v analizo in pokazalo se je, da jih je 64 odstotkov vsebovalo škodljive mikroorganizme (vključno z Staphylococcus corynebacterium in Moraxella), ki povzročajo bakterijska vnetja kože.

Rok uporabnosti

Dejstvo je, da se vsakemu izdelku enkrat izteče čas uporabnosti. Zato bodite pozorni na rok uporabnosti, ki je vedno odtisnjen na embalaži, pri kozmetičnih in dekorativnih izdelkih se običajno začne šteti od odprtja. Na embalaži je simbol odprtega lončka in v njem številka mesecev varne uporabe izdelka.

Sicer pa pokvarjen izdelek pogosto prepoznate tudi po videzu. Če krema dobi nenavaden vonj, spremeni barvo, postane bolj tekoča ali grudasta oziroma je kakorkoli drugačna, kot ste je bili vajeni, jo prenehajte uporabljati in jo zavrzite. Pokvarijo se lahko tudi izdelki, ki jim še ni pretekel rok uporabnosti, če ste na primer s prsti vanje vnesli bakterije, te pa so se čezmerno namnožile in pokvarile kremo.

Od 1 dneva do 3 let

Osnovno pravilo je, da imajo izdelki, ki ne vsebujejo vode (denimo pudri), daljši rok uporabnosti od tistih, ki so narejeni na osnovi vode, saj ta spodbuja razrast bakterij in drugih mikroorganizmov. Zelo občutljivi pa so tudi izdelki z napisom »brez sintetičnih konzervansov« ali tisti z izvlečki rastlin, sadja in podobnega. Samo pomislite, kako dolgo ostane sadje sveže na vašem pultu, pa vam bo vse jasno!

Ličila

 • Maskare (navadne ali vodoodporne), črtala za oči: od 4 do 6 mesecev
 • Tekoči pudri in korektorji: od 6 mesecev do 1 leta
 • Pudri (tudi mineralni): od 2 do 3 leta
 • Šminke, bleščila, črtala za ustnice: od 2 do 3 leta

Negovalni izdelki

 • Čistila in pilingi: 1 leto
 • Toniki: od 6 mesecev do 1 leta
 • Serumi ter vlažilne kreme za obraz in telo: od 6 mesecev do 1 leta
 • Balzami za ustnice: 1 leto
 • Testerji: 1 dan

Da bodo trajali dlje

Da se vam kozmetični izdelki, za katere odštejete veliko denarja, ne bi pokvarili že pred navedenim datumom, se držite naslednjih priporočil, kaj se sme in kaj ne.

DA:

 • Shranjujte jih v suhem, hladnem in temnem prostoru.
 • Pred uporabo si umijte roke.
 • Po uporabi tesno zaprite pokrovček.
 • Zavrzite izdelke za oči, če ste imeli vnete.
 • Najbolj striktno: pri sončnih kremah, izdelkih za akne ter tistih, ki vsebujejo Retin-A.

NE:

 • Ne shranjujte kozmetike v hladilniku. Izdelki so prilagojeni za shranjevanje na sobni temperaturi.
 • Ne izpostavljajte jih neposredni sončni svetlobi.
 • Ne delite jih z drugimi.
 • Ne dodajajte jim vode, kadar imate občutek, da so se izsušili.
 • Ne pozabite očistiti pokrovčka, če vam je padel na tla. Uporabite milo in vodo ali zdrgnite z alkoholom in posušite.

Uporaba stare kozmetike v druge namene

Po izteku roka lahko kozmetične izdelke uporabimo drugače:

Maskarin čopič kot glavniček za trepalnice: Obdržite čopič maskare, ga temeljito operite in uporabljajte kot samostojen lepotni pripomoček. Lahko je na primer glavniček za trepalnice ali odstranjevalec grudic po nanosu maskare. Po vsaki uporabi ga ponovno očistite.

Pudri in senčila v prahu za ustvarjalne: Stara senčila za oči v prahu lahko uporabite za ustvarjanje na papir, izdelovanje voščilnic, okraševanje … Podobno lahko za ustvarjanje uporabite tudi star lak za nohte.

Črtalo za oči kot svinčnik: Imate staro črtalo za oči? Se je izsušilo? Ne vrzite ga stran, ampak ga do konca uporabite kot navadno barvico ali svinčnik. Zelo prav pride pri drobnih popravilih stanovanja. Kot marker za les, beton, steno …

Vlažilna krema za negovanje usnja: Ni več dobra za obraz in telo, za nego usnjenih izdelkov pa je odlična! Kremo vtrite v usnjene čevlje, rokavice, jopiče, plašče, torbice, motoristične kombinezone … Počakajte, da se vpije, in usnje bo kot novo.

Vir: Maja / MK

Odvrzite svoja ličila s pretečenim rokom uporabnosti stran in si priskrbite nova kakovostna ličila na Najnakupi.si!