Skriti povzročitelji alergij

Številne škodljive snovi, ki povzročajo tudi alergije, se kopičijo v našem domu, ne da bi vedeli zanje. Katere so to in kako se jih znebiti?

1. Čevlje pustite pred vrati

Vaše udobne superge imajo na podplatih več bakterij in pesticidov kot doza škropiva! Samo pomislite, morda ste med tekom pohodili tudi kakšen prikrit pasji iztrebek. Zato postavite omarico na zunanji hodnik, kamor boste zlagali pohodniške in tekaške čevlje.

2. Stanovanje prebarvajte z neškodljivimi barvami

V vsaki trgovini z gradbenim materialom imajo tudi že barve, ki vsebujejo malo kemično hlapljivih snovi.

3. Zračite, zračite

Najmanj dvakrat na dan za pol ure odprite vsa okna, naj je poletje ali zima. Če živite v središču mesta, ki večkrat vsebuje mejne količine škodljivih snovi, vključite klimatsko napravo, vendar takšno, ki zunanji zrak, preden ga spusti v stanovanje, temeljito prečisti. Družine, katerih člani imajo alergijo na pelode trav, pa lahko investirajo v senčila, ki zadržijo alergeni prah.

 

4. Izstradajte pršice

Popolnoma se jih ne boste mogli znebiti, lahko pa jim odrečete gostoljubnost tako, da jim ne daste jesti hrane, to je prahu. Operite torej posteljnino vsaj enkrat na teden, žimnico pa oblecite v prevleko, ki preprečuje nastajanje pršic. Dobro si je še zapomniti, da pršice uničujeta močno sonce in mraz, zato kar na plan z žimnicami in odejami. Odrecite se preprogam in zavesam. Povzročitelji raznih bolezni so povsod okoli nas. Pršice vsepovsod v hiši, bakterije v kopalnicah in kuhinjah, prah, pelod …vse to vodi do obolenj kot so astma in razne alergijske reakcije. Še posebej pri otrocih in starejših … V samo enem gramu hišnega prahu živi neverjetnih 100-500 pršic! Zato je zelo pomembno, da redno in temeljito čistimo svoj dom.Proti pršicam vam bo pomagal tudi inovativni sesalec Thomas, ki ga lahko naročite na tej povezavi!

5. Proč s plesnijo

Nobeno abrazivno sredstvo za čiščenje v kopalnici ne bo opravilo s plesnijo, če je prostor kar naprej vlažen. Še najboljše je med prhanjem in kopanjem odpreti okno, vendar je v nekaterih blokih tudi okno pravi luksuz. V tem primeru investirajte v močan ventilator. Pomembno je še, da sproti popravljate pipe, ki puščajo, oziroma da dvakrat na leto zamenjate zavese za prhanje ali pa jih temeljito operete in posušite.

6. Privoščite si masiven les

Police za knjige, stoli, mize, celo omare so večinoma izdelane iz ivernih plošč. Te pa vsebuje lepilo – formaldehid, kemikalijo, ki povzroča alergije in celo napade astme. Privoščite si masiven les! Je sicer dražji, vendar tudi lepši in bolj zdrav. Če so vam nedavno montirali pohištvo iz iverala, pa glejte, da boste stanovanje še najmanj teden dni dobro zračili.