Previdno: To se zgodi, če zaužijete obarvan beljak velikonočnih jajc!

Pri barvanju pirhov se pogosto pripeti, da barva prodre pod jajčno lupino. Slednje boste opazili po barvnih madežih na beljaku jajca. Pa je varno zaužiti obarvan del jajčka?

V kolikor ste jajce obarvali z naravnimi barvili, kot so denimo teran, kava, kurkuma, pesa ali olupki rdeče čebule, potem so seveda vse skrbi odveč. Mnogo bolj pozorni pa bodite pri umetnih barvilih, strokovnjaki Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so namreč pri testiranju ugotovili, da umetne barve intenzivneje prehajajo v beljak kot naravne.

Na ZPS tako svetujejo uporabo naravnih barvil, v kolikor boste jajca obarvali z umetnimi barvili pa opozarjajo, da obarvane dele beljaka odrežete.

Barvila za pirhe lahko namreč vsebujejo sintetična in zdravju škodljiva azo-barvila. Angleška raziskava “Sauthampton” je potrdila povezavo med uživanjem azo-barvil in hiperaktivnostjo otrok. Zaradi previdnostnih ukrepov je sicer zakonsko določeno, da je na živilih, ki vsebujejo eno ali več azo-barvil, zapisano, da lahko škodljivo vplivajo na pozornost in aktivnost otrok. Vendar pa ta zapis ne velja za živila, pri katerih je bilo barvilo uporabljeno za barvanje jajčnih lupin, saj slednja niso namenjena zaužitju.

Naj košarica s pirhi krasi hladilnik? Kdaj moramo pojesti kuhana jajca?
Pirhe običajno položimo v košarico, slednjo pa postavimo na mizo, kjer nam služi kot lep velikonočni okras. A na ZPS opozarjajo, da trdo kuhana jajca ne sodijo na sobno temperaturo, saj se mikrobiološko hitreje pokvarijo kot sveža. Na lupini namreč ni več ovojnice, ki varuje jajce pred vdorom bakterij. Če se torej želite izogniti želodčnim težavam, svetujejo, da jih najkasneje v dveh urah po kuhanju shranite v hladilnik. Trdo kuhana jajca porabite v roku enega tedna.