mojster rezanja komplet nožev noži harry blackstone

Postani pravi mojster rezanja

mojster rezanja komplet nožev noži harry blackstone

Nož je definitivno najpomembnejši pripomoček v kuhinji. Glede na to, koliko časa boste preživeli z njim v roki, se splača imeti res dobrega. Izjemno pomembno je, da se naučimo, kako ga pravilno uporabljati, saj bomo le tako ostali v kuhinji varni. Vedeti kako ravnati z nožem je tista razlika, ki loči kuhanje kot opravilo od kuhanja z užitkom. Predstavljamo vam 7 namigov, kako najbolje izkoristiti svoj kuhinjski nož in postati pravi mojster rezanja.

  1. Vedno začni z ostrim nožem

Ne ustraši se ostrega noža. Ostri noži povzročijo manj kuhinjskih nesreč, kot topi, saj za rezanje s topim nožem potrebujemo veliko več pritiska, tako se nam lahko hitro izmuznejo izpod nadzora in nas ranijo. Oster nož nam prihrani tudi čas, saj bo rezanje enostavno. Nikoli ne operi kuhinjskih nožev v pomivalnem stroju!

  1. Za razanje pripravi ravno, stabilno površino

Večina desk za rezanje nima primernega oprijema na kuhinjski pult, zato drsijo. Da se temu izognemo postavimo med pult in rezalno desko vlažno krpo. Kot pravi mojster rezanja!

  1. Nauči se pravilnega oprijema

Če hočemo imeti res popoln nadzor nad svojim kuhinjskim nožem, ga moramo pravilno prijeti v roke. Ne prijemaj nožev preveč zadaj ali z iztegnjenim kazalcem naprej. Najboljše je prijeti nož tam, kjer se stikata ročaj in rezilo, kot bi se z nekom rokovali.

  1. Nauči se najpogostejših načinov rezanja

Preden začneš rezati, se pozanimaj o najuporabnejših rezalnih tehnikah. Vedno misli na to, da je največ pritiska na zadnjem delu rezila. Naj bo ta del noža tisti, s katerim bomo rezali sestavine. Najpogostejše tehnike rezanja so: lupljenje, drobno sekljanje, grobo sekljanje, rezine, kockanje in Julienne.

  1. Zaščiti svoje prste

Povsem normalen je strah, da se bomo ob uporabi noža ranili. Najpogostejša tehnika, da se temu izognemo je, da pri rezanju sestavino primemo s prsti, ki so rahlo pokrčeni. Tako se bodo členki raztezali preko konice prstov in bodo igrali vlogo vodila za nož.

  1. Oblikuj ravno površino

V popolnem svetu bi si želeli, da bi bila vse sadje in zelenjava kvadrastih oblik. Ker pa ne živimo v takšnem svetu in ima večina sadja in zelenjave okroglaste površine, z utori in izboklinami, si moramo oblikovati ravne površine sami. Prilagodi sestavine tako, da bodo imele vsaj eno ravno površino in bo rezanje varnejše in enostavnejše.

  1. Vaja dela mojstra

Tega namiga ni potrebno posebej razlagati. Kot vse veščine, se tudi veščine rezanja s kuhinjskim nožem lahko osvojijo samo z vajo, vajo, vajo.

Vedno ostre nože s keramičnim premazom si lahko zagotoviš s klikom tukaj: NOŽI HARRY BLACKSTONE