Ona mu je pela tik pred smrtjo

Danes mineva natanko 38 let od smrti Josipa Broza Tita. 4. maja se je življenje v Jugoslaviji dobesedno ustavilo, zatulile so sirene, ljudje so jokali … Med njimi je bila tudi Vera Cvetinović, uspešna novinarka, ki se je ukvarjala tudi s petjem. Njo je imel Tito še posebno rad in prav ona mu je zadnja zapela. Titu je prepevala vse do njegove smrti, kasneje je dejala, da je bil, ko ga je zadnjič srečala, vidno bolan in da jo je to zelo razžalostilo.

Cvetinovićeva je Titu zapela več kot tridesetkrat, on pa je ponjo pogosto poslal voznika z luksuznim avtom, da bi njegovo zabavo prav ona popestrila s pesmimi. V času njene največje televizijske priljubljenosti so jo razglasili za eno najlepših žensk v Jugoslaviji.

V tistih časih sem prepevala pesmi Ivice ŠerfezijaĐorđa Marjanovića in Tereze Kesovije. Ko sem se odpravila na turnejo po Južni Ameriki, sem se naučila očetovih zagorskih in maminih srbskih pesmi. Medtem je Izvršni svet Jugoslavije jeseni leta 1974 v vili na Fruški gori pripravljal sprejem za Josipa Broza in so me povabili, da prvič zapojem Titu. V tem času so se nosile mini obleke, jaz pa sem prišla na sprejem v stari babičini dolgi obleki, v kateri sem pritegnila njegovo pozornost, saj sem povedala, da je narejena iz starih zaves iz Zagorja,” je povedala Vera.

Kljub temu je bilo petje za Vero le hobi. Potem, ko je diplomirala iz novinarstva, se je zaposlila kot voditeljica in glasbena urednica na radiu Novi Sad, kasneje pa kot televizijska voditeljica. Slave ni nikoli pretirano marala, večkrat je povedala, do jo moti. Svoje delo na televiziji je dojemala kot ‘običajno službo’ in ga opravljala z veliko ljubeznijo.

 V 70-ih letih prejšnjega stoletja je Vera veljala za eno lepših Jugoslovank.


VELIKA AKCIJSKA PONUDBA!