maskara

Maskara – zapovedi, ki se jih je treba držati

Maskara … Če bi ženske vprašali, katero ličilo bi vzele s seboj na samotni otok, bi bil odgovor verjetno: »Maskara«. Brez nje se nas večina počuti golo, saj nam kapljica običajno črnega tuša da vse, kar si želimo. Dolge, bogate in privihane trepalnice, predvsem pa zapeljiv pogled, ki deluje kot magnet. A za tak učinek je treba kupiti pravo maskaro in jo nato še pravilno uporabiti. Da vam bo lažje, smo zbrali najnujnejše zapovedi, ki se jih je treba držati pri maskarah.

Kupite pravo

Maskara – Obstajajo vsemogočne maskare, ki obljubljajo debele, definirane, kilometer dolge trepalnice z enim samim dotikom krtačke. Vendar jih strokovnjaki odsvetujejo. Ena posodica maskare ima lahko le omejeno količino učinkovin, saj so formule običajno takšne, da je za eno korist običajno treba žrtvovati drugo. Če si želite točno določen učinek, kupite temu namenjeno maskaro. Voski v maskari za privihane trepalnice dvignejo in ukrivijo ravne trepalnice, najlonska vlakna podaljšujejo, pomembna pa je tudi oblika glavnička – če je velik in gost, bodo takšne tudi trepalnice. Glavniček s kratkimi in ločenimi plastičnimi ščetinami pa trepalnice med seboj ločuje.

Blue mascara
Blue mascara

Črna za vsako

Vsaka lahko nosi črno maskaro, celo blondinka. Glavni namen maskare je namreč poudariti obliko oči in definirati trepalnice. Predvsem pa mora biti vidna, drugače je nima smisla nanašati. To pa še ne pomeni, da ne smete eksperimentirati z barvami. Kanček vijolične je lahko enkraten na zelenih, modrih in lešnikovih očeh, medtem ko sta modra in zelena maskara odličen kontrast rjavim očem.

 

Kdaj vodoodporna?

Vodoodporne maskare uporabljate lahko na morju, bazenu ali pa na primer na poroki vaše najboljše prijateljice, ko veste, da boste gotovo potočili kakšno solzico.

 

Za perfekten privih

Uporabite vihalec trepalnic, čeprav na prvi pogled izgleda kot naprava za mučenje iz srednjega veka. Vihalec optično poveča oči in jih v trenutku naredi bolj seksi. Pomembno pa je, da ga uporabite pred nanosom ličila, saj se maskara sicer lahko prime nanj. Poglejte se v ogledalo in nekoliko dvignite glavo. Stisnite vihalec pri korenu in ga držite 3 do 5 sekund,  nato še trikrat na kratko pritisnite z njim do polovice trepalnic.

maskara

Perfect Lashes Ultra Volume X4
Perfect Lashes Ultra Volume X4

Dodajte dramo in polnost 

Po vihanju trepalnic nanesite maskaro, ki podaljšuje, na zgornje in spodnje trepalnice. Zatem na korenine prislonite maskaro za volumen. Na koncu namažite še najtanjše trepke v kotičkih, saj podaljšajo oči. Med prvim in drugim nanosom počakajte, da se maskara temeljito posuši.

Nasvet: Če se na trepalnicah oblikujejo grudice, jih odstranite s čisto gobico (s kakršno nanašate senčila za veke), dokler je maskara še vlažna.

 

Odstranjevanje

Če ste maskaro nanesli v več plasteh, pomeni, da bo odstranjevanje težje in da boste potrebovali več čistila. Odstranjevalci, ki vsebujejo olja, so običajno dovolj močni, da raztopijo močne formule, po katerih so narejene maskare. Namočite kosem vate v čistilo in ga nežno pritisnite ob trepalnice za nekaj sekund. Nato trepalnice počasi obrišite.

Nasvet: Naj ste zvečer še tako utrujeni, maskare ne pustite na trepalnicah. Če se zasuši, vam zaradi tega lahko odpadejo trepalnice, trde trepalnice pa vam lahko zaidejo celo v oči in poškodujejo beločnico.

 

 

maskaraZgodovina

Maskaro so tako ženske kot moški uporabljali že v Starem Egiptu. Viri navajajo, da so približno 4 tisoč let pred našim štetjem Egipčani uporabljali nekakšno oglje, s katerim so barvali trepalnice, veke in obrvi. To so počeli zato, ker so verjeli, da s tem odganjajo zle duhove in varujejo svojo dušo, poleg oglja pa je pramaskara običajno vsebovala še saje, med in krokodiljo slino, da je bila bolj kompaktna in da »ni stekla«.

Maskaro, kot jo poznamo danes, pa smo čakali vse do 19. stoletja, ko je kemik Eugen Rimmel izumil maskaro na osnovi petroleja. V Španiji, na Portugalskem, v Grčiji, Turčiji, Romuniji in v perzijskih jezikih besedo »rimmel« še danes uporabljajo za maskaro.

 – Ponudba maskar na najnakupi.si

vir: revija Top