Ne boste verjeli, kje je največ umazanije!

Marsikaterim boleznim se je mogoče izogniti, če smo pazljivi glede higiene, ki je resnično ključnega pomena. Redno (in temeljito!) umivanje rok – zlasti ko pridemo domov ali kadar prijemamo stvari, za katere vemo, da jih je pred nami prijemalo že ogromno ljudi – je najbolj učinkovita metoda, da se izognemo različnim bacilom in virusom. Koristno pa je tudi, da vemo, kje je teh škodljivih mikroskopskih ‘bitij’ največ.

Meniji v restavracijah so leglo bakterij!

Vsekakor tam, kjer je velika pretočnost ljudi, in na predmetih, ki se jih veliko ljudi dotakne. Saj veste – en sam človek kihne in se nato z roko, s katero si je med kihanjem pokril usta, dotakne ogromno predmetov – kljuke od vrat, nakupovalnega vozička, pipe v stranišču, stola, mize in jedilnika v restavraciji … Zdaj pa si predstavljajte, da je takih ljudi, ki kihajo in kašljajo, veliko, in dobili boste okvirno predstavo o tem, koliko bakterij, virusov in mikrobov je na predmetih, ki jih vsakodnevno srečujete v svojem življenju.

Ogromno bakterij je tudi v fitnesih – na utežeh in napravah!

Ključna je higiena!

Med najbolj ‘nevarne’ predmete spadajo:

 • držala na tekočih stopnicah,
 • jedilniki v restavracijah (pa tudi drugi predmeti, kot sta solnica in poprnica, v majhne vrečke zapakiran kečap in podobno),
 • tipke pred in v dvigalih,
 • ročaji nakupovalnih vozičkov in košaric,
 • dozirniki za milo, pipe in kljuke v javnih straniščih,
 • držala za roke v avtobusih, kljuke na vratih taksijev,
 • tipke na avtomatih za kavo in sendviče in tipke na bankomatih,
 • uteži, ročke in druga oprema v fitnes studiih,
 • pisala na pošti, banki,
 • posodice z brezplačnimi oreščki v baru in na splošno vsi izdelki na degustacijah, ki so postavljeni v eno samo posodo, iz katere si vsak postreže sam,
 • igrala na otroških igriščih (zlasti na primer držala na gugalnicah).

SKRBITE ZA HIGIENO

Naj vas zgornje vrstice ne prestrašijo (preveč), saj je dejstvo, da ne morete svojega življenja preživeti ‘zaviti v vato’ in se ne dotikati ničesar. Kot rečeno, ključna je higiena. Kadar veste, da ste se dotikali zgoraj navedenih predmetov, si torej temeljito umijte roke, skrbite pa tudi za to, da bodo vestno umivali roke vaši otroci. Razkuževanje z dezinfekcijskimi sredstvi ni nujno in naj vam ne pride v navado, saj z njimi odstranite tudi ‘dobre’ bakterije, je pa res, da občasno, če ni pri roki tekoče vode in mila, pride prav tudi steklenička z razkužilom.

Bodite pozorni tudi na to, da se čim manj dotikate svojega obraza in ust.

Ne glede na to, kolikokrat si umijete roke, so te hitro spet umazane in s tem, da si grizete nohte, se praskate po nosu ali si manete oči, boste to umazanijo hitreje spravili v svoje telo. To velja zlasti za najmlajše člane družine, ki svoje (umazane) prstke zelo radi dajejo v usta, nosek in podobno.

Krema za obraz CELLODERMHigiena je primarnega pomena!

TUDI MED DOMAČIMI STENAMI NISTE VARNI

V zavetju vašega doma morda ni toliko mikrobov, ki povzročajo prehlad ali kakšno drugo obolenje, opozoriti pa velja, da so nekateri predmeti prav tako pravo mini skladišče bakterij. Med najbolj ‘umazane’ spadajo kuhinjske gobice in vilede, kuhinjsko korito, deske za rezanje, pralni in pomivalni stroj, zobne ščetke, zavese na kabini za prhanje oziroma kopalni kadi ter koši za smeti. Na njih se redno nabirajo takšne in drugačne bakterije in plesni, ki prav tako lahko povzročajo določene zdravstvene nevšečnosti, zato poskrbite za to, da jih redno čistite ali (za)menjate.

ČIST DOM – ZDRAVO ŽIVLJENJE

Povzročitelji raznih bolezni so povsod okoli nas. Pršice vsepovsod v hiši, bakterije v kopalnicah in kuhinjah, prah, pelod …vse to vodi do obolenj kot so astma in razne alergijske reakcije. Še posebej pri otrocih in starejših … V samo enem gramu hišnega prahu živi neverjetnih 100-500 pršic! Zato je zelo pomembno, da redno in temeljito čistimo svoj dom. Priporočamo vam sesalec z vodnim filtrom Thomas 1520 Bi-Turbo Vector. Za več informacij, kliknite ->SEM<-