Majhni, a zelo nevarni! Poglejte, kaj se vam lahko zgodi!

Ugodnejše temperature vplivajo na dobro počutje, žal tudi na dobro počutje zajedavcev, ki prežijo na naše hišne ljubljenčke.

Bolhe in klopi niso le nadloga, ampak lahko prenašajo številne bolezni tudi na ljudi, saj hišni ljubljenčki pogosto bivajo skupaj z nami. Ravno zato pri mačkah in psih ni dobro čakati na prvega klopa ali bolho, bolje je pravočasno preprečiti marsikatero nevšečnost in tudi resna obolenja živali, hkrati pa poskrbeti za zaščito vse družine.

Majhni, a zelo nevarni

Predvsem bolhe so pogosto spregledani zajedavci, saj se zaradi svoje majhnosti zlahka skrijejo v dlaki kosmatincev in njihovih ležiščih. Poleg tega, da povzročajo neprijetno srbenje, so tudi eden od najpogostejših vzrokov številnih kožnih težav pri psih in mačkah. Prenašajo lahko trakuljo, ki zajeda tudi ljudi, v srednjem veku pa so bile glavni krivec za prenos kuge, ki je pokosila na tisoče človeških življenj. Ko bolho opazimo na mačku ali psu, je navadno že precej pozno, saj odrasle bolhe predstavljajo le vrh ledene gore. Vsaka bolha, ki jo opazimo, pomeni vsaj 19-krat toliko razvojnih oblik v okolici – v stanovanju, na dvorišču in vrtu. Razvojne oblike predstavljajo rezervoar za vsakokratno ponovno okužbo vaših štirinožnih prijateljev.

Yellow Labrador Retriever puppy scratching his ear, 8 weeks old

Kako se rešimo teh zajedavcev?

Zelo težko! Če imamo domačo žival, moramo najprej poskrbeti zanjo, potem pa je nujno temeljito čiščenje celega stanovanja. Bolhe so lahko čisto povsod, skrite v vsaki špranjici, v preprogah, na sedežnih garniturah. Pametno je, da vse dodobra prečistimo in posesamo z res učinkovitim sesalcem. Mi vam predlagamo uporabo vrhunskega sesalca Thomas, ki je učinkovit celo proti pršicam in tako preprečuje razvoj bolezni in alergij!

Obstajajo bolhe, ki so nevarne tudi za človeka in ki zelo rade ‘ugriznejo’ in potem pijejo našo kri. To so bolhe iz družine Pulce irritans. 

Tudi klopov ne smemo spregledati, saj prenašajo številne bolezni, nevarne za ljudi in živali. Pri nas so najpomembnejše babezioza, granulocitna anaplazmoza, lajmska borelioza in klopni meningoencefalitis. Vse premalokrat se zavedamo, da lahko te bolezni pustijo trajne posledice tako pri ljudeh kot pri živalih, hišni ljubljenčki pa so lahko vir okuženih klopov v naši okolici. Samice klopa kmalu po obroku krvi izležejo jajčeca v bližini mesta hranjenja, zato so se v tem trenutku v vašem vrtu ali celo domu morda že izlegli majhni, a zelo nevarni klopi.