Ljubitelji kave – vsi na Vrhniko!

Dogajanje na Vrhniki bo danes popestril Dan za skodelico kave oziroma 3. Festival kave. Letos bo dogodek namenjen predstavitvi slovenskih mikropražarn kave in butičnim blagovnim znamkam, ki so na tak ali drugačen način povezane s kavo. Ljubitelje kave vabijo na okušanje in degustiranje kave, kavnih napitkov, kavnih sladic in prigrizkov.

Organizatorji želijo s festivalom dvigniti kulturo pitja kave v Sloveniji in kavo postaviti ob bok vrhunskim produktom, kot so izbrana vina, piva, siri in čokolade.

“Slednje zahteva drugačen odnos do kave na vseh ravneh. Začne se na farmi, kjer kmetje dajejo več pozornosti vzgoji kakovostnih sort, izboljšujejo in optimizirajo spravilo ter predelavo obranega pridelka,” so zapisali organizatorji.


Festival bo tako predstavil zgodbe iz dežel kave in raznolike okuse, ki jih nudi kavni svet. Okrogla miza bo namenjena predstavitvi segmenta specialnih kav in različnih načinov priprave. V sklopu festivala bo prvič v Sloveniji na ogled celotna zbirka razstave 400 let posod za kavo, razkrili pa bodo tudi, kakšno kavo je mati postregla Ivanu Cankarju.

Ker je priprava v džezvi še vedno najpogostejši način priprave kave v slovenskih gospodinjstvih, so organizatorji letos na dogodek povabili svetovnega prvaka v pripravi kave v džezvi. To je grški mojster priprave kave Konstantinos Komninakis, ki bo obiskovalcem predstavil in pokazal, da si lahko tudi v džezvi pripravijo vrhunsko skodelico kave.