Kamenjak: cena vstopnic podvojena!

Cena dnevne vstopnice za vstop z avtomobilom v zaščiteno naravno območje rta Kamenjak na skrajnjem jugu istrskega polotoka se bo z 2. majem podvojila. Za prihod do priljubljenega kopališča in izletniške točke bo treba odšteti 80 kun (10,8 evra) namesto sedanjih 40 kun (5,4 evra), so za STA povedali v javni ustanovi Kamenjak.

Novi cenik so že objavili na spletni strani ustanove, a bodo višjo ceno obiskovalcem začeli zaračunavati v začetku naslednjega meseca, so pojasnili. Na občutno višje cene dnevne vstopnice za avtomobile so se odločili zaradi vse večjega števila vozil, ki povzročajo škodo v zaščitenem naravnem območju.
Vozniki parkirajo vsepovsod, ne da bi se ozirali na to, ali škodijo flori in favni na Kamenjaku, so pojasnili. V poletni sezoni so tudi neznosne gneče na lokalnih cestah, ki povezujejo Premanturo in Medulin s Puljem.


Študija vpliva obiskovalcev na okolje je pokazala, da je optimalno dnevno število avtomobilov 1700, v vrhuncu poletne turistične sezone pa se na Kamenjaku na dan gnete tudi več kot 2500 vozil.
Če zvišanje cene dnevnih vstopnic ne bo prineslo sadov, načrtujejo, da bodo prihodnje leto omejili dnevno število vozil. Zgradili bodo več parkirišč, ki jih bodo z omejenim številom mest uredili v območjih, na katerih ne bo potrebno izvajati velikih posegov v okolje. V primeru, da niti ta ukrep ne bo zmanjšal groženj zaščitenemu območju, razmišljajo, da bi Kamenjak v celoti zaprli za avtomobile.
Kot alternativni prevoz že letos nameravajo uveljaviti električni vlakec. Cena vožnje bo bolj ugodna, kot je vstop z avtomobilom, so napovedali.
Cen drugih kategorij vstopnic, kot so večdnevne vstopnice za motorna vozila ali sezonske vstopnice za lokalne prebivalce, ne bodo spreminjali. Med drugimi bo tridnevna vstopnica za avtomobile še naprej 180 kun (24,30 evra), letna vstopnica za prebivalce Pulja pa 300 kun (40,55 evra). Za pešce, kolesarje in tiste, ki prihajajo s plovili, pa bo vstop brezplačen tudi v prihodnje, so še dejali.


Znani turistični vodič Lonely Planet je poročal o rtu Kamenjak kot eni izmed desetih najbolj skritih plaž ob Sredozemskemu morju. Podobne hvalospeve je pisala tudi globalno brana revija National Geographic.


POLETJE ŽE TRKA NA VRATA – BODITE PRIPRAVLJENI! Na tej povezavi pisan izbor visoko kvalitetnih brisač!