Kako so po 40-ih letih ujeli množičnega morilca!

Kalifornijska policija je sredi preteklega tedna aretirala osumljenca za 12 umorov in 45 posilstev v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja s pomočjo genskih informacij njegovega daljnega sorodnika, s katerim se morda niti ne poznata. Preiskovalna metoda sproža nova vprašanja glede varovanja zasebnih podatkov.

V ZDA so se zadnja leta razpasla podjetja, ki Američanom za majhen strošek omogočijo, da raziščejo svoj etnični izvor, najdejo pozabljene člane družine, si naredijo zgodovinsko družinsko drevo in še kaj s pomočjo analize DNK.
Za manj kot 100 dolarjev dobi človek opremo za odvzem biološkega vzorca, kar je ponavadi slina ali pa lasje. To se potem pošlje podjetjem, kot sta Ancestry.com ali 23andMe, ki potem analizirajo vzorec in ugotovijo, ali je nekdo, ki se je doslej imel za potomca Norvežanov, v bistvu nekje z Balkana ali obratno ali pa je imel prav.


72-letnega Josepha DeAngela so ujeli preko podobne organizacije GEDmatch, kamor ljudje pošiljajo svoje že obdelane podatke, da koga najdejo, uporabljajo jo tudi raziskovalci in sedaj, kot kaže, tudi policija.
V bazi podatkov GEDmatch je policija našla genske informacije, ki so bile podobne sledi DNK s kraja enega od zločinov. Imena osebe policija ni objavila.
Nato so raziskali družinsko drevo te neimenovane osebe in naleteli na DeAngela, ki je bil ustrezne starosti, ustrezal je opisu zločinca, ki so ga dale preživele žrtve, in je živel v bližini v času, ko so se dogajali doslej nerazrešeni zločini.
DeAngelu so začeli slediti in ko je odvrgel predmet s sledmi svoje DNK – kar je ponavadi kartonasta skodela za kavo s sledovi sline – so ga pobrali in analizirali ter 20. aprila ugotovili, da DNK DeAngela natanko ustreza vzorcu, ki so ga našli na kraju zločina. Dva dni kasneje so osumljenca aretirali in prepričani so, da imajo pravega.


DeAngelov primer Američanom, ki so radovedni glede svojega izvora, pošilja sporočilo, naj vzorcev nikar ne predajajo nikomur, če so morda kaj ušpičili in nočejo, da jih najdejo. Kot kaže, enako velja tudi za njihove sorodnike. V ZDA je trenutno še okrog 200.000 nerešenih hudih zločinov in policija se temu novemu načinu preiskave ne bo odpovedala.
DeAngelo, ki se je v petek znašel na sodišču na invalidskem vozičku, je obtožen 12 umorov, 45 posilstev in 120 vlomov od leta 1976 do leta 1986. Od leta 1973 do leta 1979 je bil policist, kasneje mehanik, sedaj pa je upokojen. Največ zločinov je izvršil v predmestju kalifornijske prestolnice Sacramento.
Doslej neznani morilec je bil znan kot “posiljevalec vzhodnega območja”, “izvirni nočni zalezovalec” in “morilec zlate države”, kar je drugo ime za Kalifornijo.


VELIKA AKCIJSKA PONUDBA!