Hrvati rešili risa Martina

Na Hrvaškem so rešili mladiča risa, ki so ga uspešno pripravili na samostojno življenje v naravi, je danes sporočilo hrvaško ministrstvo za varstvo okolja in energetiko. Z ovratnico GPS so dva meseca spremljali gibanje risa v naravi in ugotovili, da je v preteklih dveh mesecih živel tudi na območju Slovenije.

Zapuščenega in lačnega mladiča risa so našli hrvaški lovci julija lani v gozdu pri vasi Bribir nedaleč od Novega Vinodolskega.

Ker gre za strogo zaščiteno žival, so pristojne hrvaške službe najprej oskrbele mladiča pri veterinarju v Crikvenici, nato pa so ga prepeljali v živalski vrt v Zagrebu, so zapisali na spletni strani hrvaškega ministrstva.

Ugotovili so, da gre za samca risa, ki so ga po zavetniku Bribirja poimenovali Martin.

Kot so dodali, so Martina septembra lani premestili v nacionalni park Risnjak, kjer so mu zgradili tudi začasno bivališče. Ob tem so uporabljali izkušnje strokovnjakov iz drugih držav, kot so Portugalska, Slovaška in Romunija, ki so izvajale podobno prilagajanje mladih risov. Izogibali so se neposrednemu stiku z Martinom z namenom, da bi žival obdržala značaj risov ter da se ne bi navadila na ljudi.

Konec januarja so Martina izpustili iz začasnega bivališča, a je dobil GPS ovratnico, s katero so spremljali njegovo gibanje. Po dveh mesecih so ugotovili, da je živel v Gorskem Kotarju in na sosednem območju v Sloveniji. Ocenili so, da je sposoben samostojnega življenja v naravi.

Ris je ena od najbolj ogroženih živali na Hrvaškem. Strokovnjaki ocenjujejo, da na Hrvaškem živi od 40 do 60 risov.