Besen Rossi: “Ustavite Marqueza, nevaren je!”

Kaj se je dogajalo na drugi dirki svetovnega prvenstva v motociklizmu motoGP?


Britanec Cal Crutchlow (LCR Honda)
je zmagovalec druge dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP. Razplet na vrhu dirke v Termasu de Riu Hondu je bil nekoliko presenetljiv, saj je bil drugi Francoz Johann Zarco (Yamaha Tech 3), tretji pa Španec Alex Rins (Suzuki). Slaba dirka pa je za svetovnim prvakom Marcom Marquezom; po kazni z vožnjo skozi bokse zaradi napačnega starta je nato še trčil s starim tekmecem Valentinom Rossijem, dobil še eno kazen 30 sekund in ostal v ozadju. V glavni vlogi, tokrat ne najbolj pozitivni, je bil Marquez. Svetovni prvak je v soboto previdno zamenjal pnevmatike za tiste za dežno vreme in ostal na šestem mestu, toda na dirki je bil hitro v ospredju pred Millerjem. Ne za dolgo, kajti njegov manever na startu, ko je njegov motocikel obtičal, pozneje pa ga je obrnil in zapeljal na svoje startno mesto, ni ostal neopažen. Vodstvo dirke ga je kaznovalo s kazensko vožnjo skozi bokse, po kateri je padel v ozadje, ko pa se je prebijal naprej, je to počel precej agresivno. Tako agresivno, da je med enim od prehitevanj najprej trčil v velikega tekmeca Valentina Rossija, Italijan je po tem dotiku padel in z jeznim zamahom roke pokazal, kaj si misli o takšnem početju.


Valentino Rossi je spregovoril po dirki, na kateri je padel prav zaradi agresivne Marquezove vožnje: “To ni kontaktni šport, tukaj dirkamo 300 na uro … Jaz se ga prav bojim in se ne počutim zaščitenega!”

Rossi je v intervjuju, ki ga je imel za italijanski časnik La Repubblica, povedal: “Marquez uničuje ta šport in če vodstvo ne bo našlo načina, da se začne obnašati tako, kot ostali, se bo vse skupaj zelo slabo končalo!”

“Marquez uničuje ta šport! To ni prvič – to redno počne! Nima nikakršnega spoštovanja do ostalih … Je izjemno nevarno in vsakič želi tekmece prestrašiti … Jaz sem prestrašen, vsakič, ko vidim njegovo ime … Ker vem, da me bo napadel. Strah me je. Uničuje naš šport!”

Valentino, kaj se je pripetilo na 20. krogu?

“Bil je hitrejši od mene in enostavno ni želel počakati na naslednji ovinek, da bi me prehitel. Kar šel je name in to je naredil namenoma, ker tako je vse lažje … Predvsem na napol mokri stezi, kot je bila tale. Enostavno te vrže ven in linije in tako padeš – kar je seveda najlažje. Če pa ne padeš, izgubiš kar nekaj sekund in ne moreš več takoj napadati.”

Marquez trdi, da je kriva luža na stezi.

“Ne, ni kriva luža na stezi, kriv je njegov način dirkanja: skuša ti pridi med nogo in motor – sistematično. Ampak to ni kontaktni šport in pri hitrosti 300 na uro je to preveč nevarno! Prav bojim se ga in ne počutim se dovolj zaščitenega.”

Poleg tega pa je Rossi še povedal: “Veliko nas je tam z jajci – jaz, Iannone, Miller … Ampak če bi se vsi obnašali tako, kot se Marquez, po petih dirkah ne bi bilo več nikogar … Ali pa bi ostal le on, Marquez.”

Po koncu dirke je skušal priti do vas, da bi se opravičil, toda ni prišel niti do garaže …

“Ker je lažnivec! Take zadeve se urejajo zasebno – na štiri oči! On pa je želel vkorakati pospremljen z menedžerjem, kupom novinarjev, snemalci … Vse le zato, da bi naredil dober vtis. No, na tak način ne! Bolje, da me ne kontaktira več!”

Naslednja dirka bo 22. aprila v Austinu v Teksasu.