Aprila je čas za …

Ko posije prvo spomladansko sonce, je čas za nego rastlin ob naših hišah in na naših balkonih. April je hudomušni mesec, lahko je zelo toplo, takoj zatem pa je lahko zelo mraz – tudi sonce je aprila zelo močno in tako, kot lahko opeče nas, lahko opeče tudi rastline! Preberite, na kaj moramo biti pozorni pri negi naših rastlin! 

Preprečimo učinek slane

Pozne slane aprila pomenijo za rastline, ki že pričenjajo brsteti, veliko nevarnost. Pred slanami so varnejše tiste, ki rastejo ob hiši, na južni in jugozahodni strani. Tam se zid čez dan segreje. Ponoči izžareva zbrano toploto in prepreči učinek slane. Rastline, ki rastejo drugod na vrtu, ob občutnejših ohladitvah čez noč prekrijemo s staničevini podobno koprenasto tkanino, starimi rjuhami ali časopisnim papirjem. Najbolje je, da okoli njih zapičimo palice in čeznje razgrnemo tkanino. Tako ne bomo poškodovali nežnih brstov. Palic ne odstranimo, dokler ne mine nevarnost zadnje slane.

Senčenje rastlin

Večino rastlin iz sredozemskega okolja aprila že lahko postavimo na plano, vendar jih moramo v vrtu nekaj dni senčiti. Pozorno moramo spremljati vremensko napoved. Jutranje temperature ne smejo biti pod ničlo, dobro pa je tudi, da je vsaj nekaj dni čez dan oblačno. Razpostavimo jih ob hiši ali v primeren kotiček pod iglavce, kjer so varne pred pozno slano. Hkrati moramo zagotoviti, da rastlin ne opeče močno pomladansko sonce, saj lahko doživijo sončni šok.

Rastline, posajene v manjše posode, kakih štirinajst dni vsako jutro in popoldne prenesemo na prosto. Med 11. in 15. uro, ko je sonce najmočnejše, jih prenesemo v pokrit prostor. Rastlin, posajenih v večje posode, ne moremo vsak dan prenašati, zato  je najbolje, da čeznje razgrnemo mrežo za senčenje in jo pritrdimo s ščipalkami za obešanje perila.

Če rastlino prezgodaj izpostavimo sončnim žarkom, jo sonce »opeče« kot človeka, ki se predolgo sončni na močnem pomladnem soncu. Premočni sončni žarki  poškodujejo nove poganjke, rastlina zaostane v rasti, pozneje pa odpadejo ožgani listi.


PREDSTAVLJAMO VAM REVOLUCIJO PRI ZALIVANJU VRTA – Magic Hose je vrtna cev, ki je spremenila pravila igre. Cev, ki je napravila revolucijo pri zalivanju! IZKORISTITE NEVERJETNI SPOMLADANSKI POPUST – ČE CEV NAROČITE SEDAJ, BOSTE PRIHRANILI VEČ KOT 34€!

Raztegljiva vrtna cev je cev, ki se raztegne na dolžino 60 metrov in avtomatično skrči nazaj na začetno velikost. Ima tehnologijo tesnjenja, ki zagotavlja popolnoma tesne spoje. Skrivnost je v izjemno močnem materialu priključkov. Ti so zdaj kar trikrat močnejši.

Izdelana je iz izjemno močnih in trpežnih materialov, zato zdrži večje obremenitve od običajnih raztegljivih cevi za vodo. Odporna je tudi na UV žarke in druge vremenske vplive. Cev lahko naročite na tej povezavi!