Apple snuje serijo o Emily Dickinson

Ameriški tehnološki velikan Apple snuje serijo o Emily Dickinson, eni največjih ameriških pesnic, ki je prepoznavnost dosegla šele po smrti. Kot poročajo ameriški mediji, bo vlogo pesnice prevzela Hailee Steinfeld, ki si je za nastop v filmu Pravi pogum prislužila nominacijo za oskarja in nazadnje zaigrala v Pravi noti 2 in 3.

Kot navaja spletni portal Variety, bo serija ponudila duhovitejši uvid v pesničin svet ter iz njene perspektive raziskovala družbene, spolne in družinske omejitve tedanjega časa.

Scenaristka bo Alena Smith, ki se podpisuje tudi pod seriji Afera in Uredništvo. Režiral in produciral bo David Gordon Green, najbolj znan po komedijah, kot so Ananas ekspres in epizodah iz serije Pomočnika ravnatelja ter po biografskem filmu Stronger.

Emily Dickinson (1830-1886) je napisala okoli 1800 pesmi, a v času njenega življenja jih je bila objavljena le peščica, manj kot deset. Največ je pisala o hrepenenju, ljubezni, notranji razrvanosti in naravi. Bila je napredna in samosvoja in danes velja za eno najbolj skrivnostnih pesnic svetovne literature.

O pesničinem življenju in delu je bil leta 2016 posnet film Tiha strast v režiji britanskega režiserja Terencea Daviesa. Kot so opisali pri Kinodvoru, je film pretresljiv portret ženske, umetnice uporniškega, neodvisnega duha v primežu zadušljive patriarhalne in krščanske morale. Pesnico je upodobila Cynthia Nixon.