Anthony Bourdain – v smrt zaradi ljubezni?

Ameriškega zvezdniškega kuharskega mojstra, popotnika in pisca Anthonyja Bourdaina so danes našli mrtvega v njegovi hotelski sobi v Strasbourgu. Star je bil 61 let. Priljubljeni voditelj kulinarično-popotniških oddaj je po poročanju ameriške televizijske mreže CNN storil samomor.

CNN je še sporočil, da ga je davi v hotelski sobi v Strasbourgu neodzivnega našel njegov dober prijatelj, znan francoski kuhar Eric Ripert. Bourdain je v Franciji snemal novo epizodo serije Parts Unknown (Neznani deli), v kateri je raziskoval kulinariko in druge kulturne značilnosti mest, regij in držav po svetu.

“Zaradi ljubezni do velikih pustolovščin, novih prijateljev, dobre hrane in pijače ter izrednih zgodb je bil edinstven pripovedovalec. Njegovi talenti so nas vedno znova navduševali in zelo ga bomo pogrešali. Z mislimi in molitvijo smo v teh neverjetno težkih trenutkih pri njegovi hčerki in družini,” so še zapisali pri CNN.

Bourdain je bil znan kot pisec priljubljenih del o hrani, leposlovja in stvarne literature. Med televizijskimi serijami pa je med drugim znana njegova Brez rezervacij.

Newyorčan je leta 1978 diplomiral na ameriškem kulinaričnem institutu. Delal je v več newyorških restavracijah, najdlje je vodil kuhinjo restavracije Brasserie Les Halles.

Zaslovel je leta 2000 s knjigo Kuhinja: strogo zaupno: prigode iz kulinaričnega podzemlja, v kateri popisuje izkušnje iz zakulisja restavracij, kamor gostje običajno nimajo vpogleda. To delo je tudi prevedeno v slovenščino, v njem pa odkrito spregovori tudi o uživanju mamil, tudi kokaina, heroina in LSD.

Uspeh knjige mu je prinesel prvo televizijsko oddajo, A Cook’s Tour (Kuharjeva turneja) na televizijski postaji Food Network, med zvezde pa ga je leta 2005 izstrelila oddaja Brez rezervacij na Travel Channel. Za ta kanal je posnel še oddajo Layover (Potepanja), leta 2013 pa je prestopil na CNN, kjer je imel oddajo Parts Unknown.

Rdeča nit njegovih oddaj je bilo raziskovanje sveta skozi hrano, tudi neobičajno, občinstvu pa sta bila všeč njegova sproščenost in cinizem.

Eden od njegovih znamenitejših citatov se je glasil: “tvoje telo ni tempelj, ampak zabaviščni park. Uživaj v vožnji”.

Bil je dvakrat poročen. Prvič se je leta 1985 poročil s srednješolsko ljubeznijo Nancy Putkoski, od katere se je ločil po 20 letih. Iz zakona z nekdanjo soprogo Ottavio Busia ima 11-letno hčerko Ariane. Leta 2016 sta se z drugo soprogo razšla, od lani pa je bil v zvezi z italijansko igralko Asio Argento, eno najvidnejših članic gibanja #MeToo (Jaz tudi).

Je izbral smrt zaradi ljubezni?

Prav ljubezensko razmerje z Asio se je v zadnjih nekaj dneh precej zapletlo. Italijanski paparaci so namreč zasačili Asio v objemu drugega, precej mlajšega moškega. Ime mu je Hugo Clement in je novinar, ki je Asio spremljal v njenemu boju proti zlorabi žensk. 

Italijanski mediji so v zadnjih dveh dneh zelo veliko pisali o tej domnevni romanci in celo poklicali ‘prevaranega’ Anthonyja, da poda svojo izjavo … je morda res to tako vplivalo na tega velikega človeka, da se je odločil za smrt?

Pred nekaj urami se je oglasila tudi Asia, ki je zapisala, da je izgubila svojo veliko ljubezen in izjemnega človeka … Tako, kot vsi mi, ki bomo pogrešali njegove enkratne oddaje, ki so bile veliko več kot le televizijske ‘oddaje’.