56 %
6899

Slikarstvo XVIII. stoletja na Slovenskem

45,10€ 19,90€

V knjigi Svetniki se srečujemo z eseji, posvečenimi 62 slikam 25 slovenskih in drugih slikarjev, ki so ustvarjali za slovenske kraje, v času baroka. Ta čas pomeni pravi razcvet likovne umetnosti na Slovenskem. Razlage slik uokvirjata študija Pogled k nebu v slikarstvu 18. stoletja na Slovenskem in esej Goreče srce (Namesto baročne pridige o ognju ljubezni); v njem avtor ponazarja razširjenost in pomene vse do danes živega motiva, v katerem vidi sinonim za središčni čustveni vzgib, ki oživlja baročno umetnost. 

trda vezava, 198 str.
Mere: 31×24,5 cm, 1392 g

Slikarstvo na Slovenskem – S to knjigo avtor, dolgoletni izredni profesor za zgodovino slovenske umetnosti novega veka na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Esejist in likovni kritik, končuje svojo trilogijo o slovenskem slikarstvu v novem veku, ki mu jo je v razkošni izdaji omogočila založba Nove revije. Posvetil jo je gorečemu srcu prijatelja pesnika Nika Grafenauerja«. Zgrajena je po standardnem vzorcu: Slikarstvo na Slovenskem uvaja splošen prikaz položaja umetnosti in slikarstva v tej dobi.

Temu pa sledijo interpretacije 62 slik. Od Rembove poslikave viteške dvorane gradu v Brežicah do Kavčičeve Porcija požira žareče oglje«. Ta del knjige Slikarstvo na Slovenskem je urejen tako, da je pred vsako reprodukcijo, nameščeno na desno stran, ustrezno besedilo na levi. S tem je bralcu omogočeno lažje vzporejanje napisanega in upodobljenega. Dodan je − kot neke vrste epilog − ekskurz o likovnem in tematskem motivu gorečega srca v slovenskem baroku in poznejših obdobjih. Knjigo pa sklenejo kratki življenjepisi obravnavanih umetnikov, pregled literature ter povzetek z angleškim, nemškim, francoskim in italijanskim prevodom. Zgradba z uvodnim besedilom, interpretacijami, epilogom« in življenjepisi je takšna kot pri prejšnjih knjigah. Pri prvi (Poteze, 1997) manjkata tako povzetek kot pregled literature, pri drugi (Obrazi, 1999) pa le povzetek.

 

Kdo je Milček Komelj?

Milček (Bogomil) Komelj, rojen 16. novembra 1948 v Novem mestu. Diplomirani umetnostni zgodovinar in profesor slovenščine. Doktor umetnostnozgodovinskih znanosti. Izredni profesor Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v pokoju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Slikarstvo XVIII. stoletja na Slovenskem”

45,10€ 19,90€ Dodaj v košarico