56 %
6899

Slikarstvo XVIII. stoletja na Slovenskem

45,10€ 19,90€

V knjigi Svetniki se srečujemo z eseji, posvečenimi 62 slikam 25 slovenskih in drugih slikarjev, ki so ustvarjali za slovenske kraje, v času baroka. Ta čas pomeni pravi razcvet likovne umetnosti na Slovenskem. Razlage slik uokvirjata študija Pogled k nebu v slikarstvu 18. stoletja na Slovenskem in esej Goreče srce (Namesto baročne pridige o ognju ljubezni); v njem avtor ponazarja razširjenost in pomene vse do danes živega motiva, v katerem vidi sinonim za središčni čustveni vzgib, ki oživlja baročno umetnost. 

trda vezava, 198 str.
Mere: 31×24,5 cm, 1392 g

Slikarstvo na Slovenskem

 

knjiga_02

slikarstvo na Slovenskem

 

Slikrstvo na Slovenskem – S to knjigo avtor, dolgoletni izredni profesor za zgodovino slovenske umetnosti novega veka na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Esejist in likovni kritik, končuje svojo trilogijo o slovenskem slikarstvu v novem veku, ki mu jo je v razkošni izdaji omogočila založba Nove revije. Posvetil jo je gorečemu srcu prijatelja pesnika Nika Grafenauerja«. Zgrajena je po standardnem vzorcu: Slikarstvo na Slovenskem uvaja splošen prikaz položaja umetnosti in slikarstva v tej dobi.

Temu pa sledijo interpretacije 62 slik. Od Rembove poslikave viteške dvorane gradu v Brežicah do Kavčičeve Porcija požira žareče oglje«. Ta del knjige Slikarstvo na Slovenskem je urejen tako, da je pred vsako reprodukcijo, nameščeno na desno stran, ustrezno besedilo na levi. S tem je bralcu omogočeno lažje vzporejanje napisanega in upodobljenega. Dodan je − kot neke vrste epilog − ekskurz o likovnem in tematskem motivu gorečega srca v slovenskem baroku in poznejših obdobjih. Knjigo pa sklenejo kratki življenjepisi obravnavanih umetnikov, pregled literature ter povzetek z angleškim, nemškim, francoskim in italijanskim prevodom. Zgradba z uvodnim besedilom, interpretacijami, epilogom« in življenjepisi je takšna kot pri prejšnjih knjigah. Pri prvi (Poteze, 1997) manjkata tako povzetek kot pregled literature, pri drugi (Obrazi, 1999) pa le povzetek.

member-471

avtor knjige Slikarstvo na Slovenskem

Kdo je Milček Komelj?

Milček (Bogomil) Komelj, rojen 16. novembra 1948 v Novem mestu. Diplomirani umetnostni zgodovinar in profesor slovenščine. Doktor umetnostnozgodovinskih znanosti. Izredni profesor Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v pokoju.

 

 

 

 

 

IMG_2553

slikarstvo na Slovenskem

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2555

Slikarstvo na Slovenskem

 

Komentarji

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Slikarstvo XVIII. stoletja na Slovenskem”

45,10€ 19,90€ Dodaj v košarico