Polpetke s kumarami v smetanovi omaki

Ponujamo vam drugačen način kako popestriti povsem vsakdanje kumare. Pripraviti osvežujoče in slastne polpetke s kumarami v smetanovi omaki.

Sestavine za 4 osebe:

600 g mlete govedine
2 večji kumari
2 stroka česna
2 beli čebuli
sol in poper
1 ščep mlete kumine
1 ščep majarona
1 žlica sesekljanega koprca (ali 1 žlička posušenega)
1 žlica sesekljane mete (lahko peteršilja)
2 jajci
2 koščka kruha za opečenec (toast) ali sredica 2 kosov belega kruha
1 dl olja
1,5 dl sladke smetane
1 zvrhana žlička moke

Priprava:


1. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. V posodi segrejemo dve žlici olja, dodamo čebulo in česen, mešamo in pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Nato dodamo nekaj žlic vode, solimo in popramo ter dušimo, da se čebula zmehča.
2. V skledi stepemo jajci, dodamo nadrobljeno kruhovo sredico in zmešamo, da se kruh napoji in razdrobi. Primešamo meso in približno polovico ohlajene čebule, solimo, popramo, začinimo s kumino in majaronom, z rokami dobro pregnetemo ter damo na hladno.
3. Kumari olupimo in naribamo, stresemo v posodo s preostankom čebule, mešamo in pražimo nekaj minut. Solimo in popramo, dodamo koprc in meto ali peteršilj, prilijemo nekaj žlic vroče vode in pokrito kuhamo približno 15 minut.
4. Iz mesne zmesi z rokami oblikujemo kroglice in jih sploščimo, nato jih v ponvi na olju spečemo. Ko se kumare zmehčajo, jih poprašimo z moko, primešamo sladko smetano in kuhamo še nekaj minut. Polpetke postrežemo s kumarami v smetanovi omaki in s pečenim ali kuhanim krompirjem oziroma s krompirjevim pirejem.