400 kalorij v eni uri?!

Hoja, najbolj naraven način človekovega gibanja, je v današnjem motoriziranem času precej zapostavljena. Kar je velika škoda. Ne samo, da s hojo privarčujemo denar, ki bi ga namenili za avtomobilsko gorivo ali plačilo avtobusne vozovnice, ampak je tudi zdrava telesna vadba z velikimi učinki. Med sprehodom, ko pospešimo korak, pospešimo tudi srčni utrip, prekrvimo celice, poglobimo dihanje, razmigamo mišice, pokurimo kalorije. In vse to blagodejno vpliva na telo in dušo.

Hoja je idealna telesna dejavnost za vsako starost, vsako vreme in vsako stopnjo telesne pripravljenosti. Hodimo lahko kjerkoli in kadarkoli, vse, kar potrebujemo, je želja po gibanju in nekaj dobre volje, od opreme pa le kakovostni športni copati in vremenu primerna oblačila. Med dobrimi razlogi za hojo poleg že omenjenih najdemo tudi naslednje:

Majhna možnost poškodb: Med hojo so noge izpostavljene le majhnemu naporu. Ahilova tetiva je izpostavljena obremenitvi, enaki približno 500 kilogramov, medtem ko znaša ta med tekom nekaj tisoč kilogramov.

Močan obrambni sistem: Pri hoji, zlasti hitri, se število obrambnih celic v telesu močno poveča. Ljudje, ki so telesno dejavni, imajo za 30 odstotkov učinkovitejši imunski sistem.

Boljša volja: Med hojo se sproščajo napetosti vseh vrst. V telesu se začno izločati endorfini, hormoni sreče, ki izboljšajo razpoloženje in nam pomagajo ohranjati mirno kri v stresnih okoliščinah.

Kako začeti?

Začnite z majhnimi koraki. Ni treba takoj na petkilometrski sprehod, lahko pa denimo za začetek namesto dvigala uporabite stopnice, se napotite peš v trgovino ali iz avtobusa izstopite eno postajo prej, sprehodite sosedinega psa ali korakate na mestu med gledanjem televizije. Šele ko boste začutili, da vam ti mali vsakodnevni podvigi ne povzročajo več težav, lahko intenzivnost povečate, se lotite na primer hitre ali nordijske hoje.

Hitra hoja

Običajno hojo v zmernem tempu spremenite v hitro tako, da povečate število korakov in ne dolžine koraka. Profesionalni atleti v hoji korakajo tako, da stopajo z eno in drugo nogo po navidezni črti. S tem ohranjajo več energije, v hojo pa vključijo več mišičnih skupin. Pomembno je tudi gibanje rok med hitro hojo, in sicer je treba roke držati v komolcih pokrčene za 90 stopinj in jih pomikati naprej in nazaj. Če ne veste, kako iz hoje narediti pravi trening, je tule 60-minutni program:

2 MINUTI: ogrevanje

15 MINUT: 1,5 km hoje v zmernem tempu

3 MINUTE: raztezanje

12 MINUT: 1,5 km zelo hitre hoje

3 MINUTE: vaje za moč (10 trebušnjakov, 10 počepov in 10 sklec)

12 MINUT: 1,5 km hitre hoje

3 MINUTE: raztezanje

20 MINUT: 1,5 km sprehajanja

Nordijska hoja

Nordijska hoja je oblika športne rekreacije s posebej za to prirejenimi palicami. Njeni začetki segajo na Finsko, kjer je pred 15 leti postala tako rekoč nacionalni šport številka ena.

Če želite z običajne hoje presedlati na nordijsko, si boste morali kupiti palice. Izbrati je treba lahke, stabilne in trpežne palice, narejene iz karbonskih vlaken in z ergonomsko oblikovanim ročajem, na katerega je pritrjena posebna rokavica z nastavljivimi trakovi. 

Opozoriti pa je treba tudi, da je tehnika nordijske hoje drugačna od hoje s palicami v hrib. Pri nordijski hoji so roke sproščene, nihajo ob telesu, zadaj se iztegnejo. Med hojo naj bodo kolena stalno rahlo upognjena, stopalo pa na tla polagajte od pete proti prstom. Telo je vzravnano, pogled pa usmerjen naprej. Če imate težave s sklepi, si za hojo raje izbirajte mehke travnate ali gozdne podlage.

400 kalorij v eni uri

Katerokoli tehniko si boste izbrali, glavno je, da hoja postane vaša stalna navada, ki se ji ne boste več hoteli odreči. Popestrite jo z zanimivimi potmi, podajte se na izlet v neznano ali pa isto pot prehodite z drugega konca. Hodite lahko tudi v družbi, vzemite s seboj prijateljico, ki je približno enako telesno pripravljena in motivirana, kot ste vi. S hojo pokurite 400 kalorij v eni uri. Zato res velja, da vsak korak šteje!